Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.03.2017. u 10:24

Mosta je pogodio pravu priču i veliki problem. Koji je interes da netko vlada po 20 godina!?

Uoči lokalnih izbora javljaju se nove ideje kako doskočiti lokalnim vladarima. Nije rijetkost da gradonačelnici, župani ili načelnici u pojedinim sredinama vladaju po pet ili više mandata, dakle 20 i više godina. Od 2009. godine lokalni se čelnici biraju neposredno, što im je dalo nevjerojatnu snagu izravnog izbornog legitimiteta i stvorilo lokalne šerife koji su postali praktički nesmjenjivi. Naknadnim izmjenama zakona ipak je uvedeno da lokalni čelnik pada, ali zajedno s predstavničkim tijelom, ako mu u skupštini ili vijeću ne prođe proračun. Ipak, vladari gradova, općina i županija i dalje su iznimno moćni, a iz Mosta dolazi zanimljiv prijedlog.

Artikulirao ga je Alan Šembera, Mostov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, koji je obećao da će se zalagati za ograničavanje mandata gradonačelnicima i županima na osam godina. Dakle, dva mandata i doviđenja. Odličan prijedlog Mosta. Zaista, koji je interes, osim isključivo osobnog, da netko vlada 12, 16 ili 20 godina!? Dva su mandata sasvim dovoljna da se provedu obećanja i ostvari još koja nova ideju. Sve nakon toga pretvara se u stvaranje mreže svojih ljudi u gradskoj upravi i lokalnim poduzećima, a gradonačelnik ili župan opstaje na poziciji zahvaljujući čvrsto isprepletenoj mreži interesno povezanih birača, dobavljača, kooperanata...

Osim toga, stranke se tako potpuno pasiviziraju (jer je to u interesu lokalnog šerifa) i ne stvaraju nove ljude, novu ideju... koju bi ponudili biračima. Predsjednik države, koji nema gotovo nikakve ovlasti, tu dužnost može obnašati dva mandata. Lokalni čelnik, koliko god se beznačajan činio na nacionalnoj razini, u svom je gradu, selu, županiji pravi vladar. Ne sumnjamo da će ovaj prijedlog Mosta naići na velike otpore, ali da postoji takvo ograničenje, ni zagrebački vladar Milan Bandić ne bi već 17 godina drmao Zagrebom. Opravdavat će se svi oni koji su u foteljama dulje od osam godina da ih birači žele i ponovno biraju. Ali ključ je u interesnoj mreži. Most je naciljao veliku priču i veliki problem.

>>HDZ i HSS zajednički na lokalne izbore: Novska na 1. mjestu

>>Ako 'lex Vlahušić' i padne, SDP će ipak u bitku s Tatjanom Šimac Bonačić?

Komentara 1

IM
imedvedo
13:51 22.03.2017.

Osim ograničenja mandata na 8 godina lokalnim "šerifima" , ograničiti treba na 8 godina i zastupnicima u Saboru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije