Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.03.2017. u 11:22

Kandidaturom Andre Krstulovića Opare novi je HDZ pokazao i svoj intelektualni i politički pomak nabolje.

Nakon dugotrajnog petljanja i oklijevanja, HDZ se odlučio da njihov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika bude dr. Drago Prgomet. Nešto malo prije odlučeno je da kandidat za splitskoga gradonačelnika bude Andro Krstulović Opara. Drago Prgomet u Zagrebu i nema velike šanse, on je, čini se, samo alibi-kandidat. Prgomet je, nakon izlaska iz HDZ-a, postao stranački disident, za koga je malo tko vjerovao da će se ikada vratiti u HDZ. Ali, usprkos tome, on bi trebao biti čovjek koji treba ugroziti dugogodišnju vlast Milana Bandića.

U Splitu bi Andro Krstulović Opara trebao, pak, na vlast vratiti HDZ i ujedno potisnuti sjećanja na pitoresknog Željka Keruma. Krstulović Opara politički je neistrošeno lice i čovjek od velika intelektualnog ugleda. Poznat je postao kao vrsni povjesničar umjetnosti i jedan od najmlađih članova u vrhu prvotnoga HDZ-a Franje Tuđmana. Tuđman je s njim imao velike planove, pa ga je zato i poslao u diplomaciju. Unatoč uspješnoj diplomatskoj karijeri, u vrijeme vlasti Ivice Račana, Andro Krstulović Opara vraćen je u Hrvatsku.

Iz Zagreba se potom vratio u Split, gdje se kao konzervator brinuo o kulturnoj baštini Splita i Dalmacije. Nakon nekoliko godina preuzima Muzeje Meštrović. I odatle dolazi na mjesto savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Njegovu kandidaturu i zbog toga neće dobro dočekati oni koji ne simpatiziraju predsjednicu, a posebno će biti izložen stalnom kritizerstvu grupe splitskih intelektualnih mandrila.

Njima prije svega smeta što je Andro Krstulović Opara rođeni Splićanin, a ujedno i dokazani Hrvat. Uz to je još i obrazovan, a to troje oni ne mogu podnijeti. Njima je bio puno draži Željko Kerum jer su ga mogli podcjenjivati i ismijavati njegove vlaške osobine.

Kandidaturom Andre Krstulovića Opare novi je HDZ pokazao i svoj intelektualni i politički pomak nabolje. Slično je i s kandidaturom Drage Prgometa za gradonačelnika Zagreba. U prijašnjem HDZ-u Drago Prgomet bi zbog svoga nekadašnjeg izlaska iz HDZ-a bio s prijezirom odbačen i najvjerojatnije mu više nikada ne bi bio omogućen povratak u stranku.

Pitanje je bi li i Andro Krstulović Opara bio kandidatom za splitskoga gradonačelnika jer mu neuki dio hadezeovaca ne može oprostiti što je svojedobno bio protiv njihove ideje o postavljanju Tuđmanova spomenika na splitskoj rivi. A bio je protiv iz stručnih, a ne političkih razloga. Ipak njegovo kandidiranje pokazuje da je posrijedi novi demokratski HDZ. Krstulović Opara je samo time što je rođeni Splićanin potpuna kontra Vlaju Željku Kerumu. Andro Krstulović Opara treba Splitu vratiti njegov građanski duh, a Dioklecijanovu carsku tradiciju trajnim obilježjem Splita.     

>> 'U Park šumi Marjan neće se moći graditi, a problem Spaladium Arene samo ja mogu riješiti'

>> Očekujem pobjedu Krstulovića Opare i Ževrnje na lokalnim izborima

Komentara 6

Avatar cluesblues
cluesblues
12:08 25.03.2017.

koliko hdz placa ovakve reklamne uradke?....

PR
pritiskovic
12:18 25.03.2017.

Građani su nestali još 1945....

ME
Meter
12:22 25.03.2017.

Prozirno i providno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije