Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žižek u Zagrebu:

Takozvani branitelji Europe od islama su prava opasnost za Europu

Slavoj Žižek
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
23.01.2016.
u 22:29

Kritizirao je one koji izbjeglice dočekuju dobrodošlicom i otvorenim vratima jer tvrdi da se problem izbjeglica treba rješavati tamo gdje je nastao.

Predstavljajući hrvatsko izdanje svoje prve drame "Antigona" u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, slovenski filozof svjetskog glasa Slavoj Žižek rekao je da je radikalni pesimist koji misli da je u skoroj budućnosti moguć rat čak i u granicama Europe

Uspoređujući svoju verziju "Antigone" sa izbjegličkom  krizom, Žižek je rekao da su takozvani branitelji Europe od islama poput mađarskog premijera Orbana prava opasnost za Europu. Ali, kritizirao je i one koji izbjeglice dočekuju dobrodošlicom i otvorenim vratima jer tvrdi da se problem izbjeglica treba rješavati tamo gdje je nastao. 

Žižek je uvjeren da izbjeglički problem nikako nije samo humanitarno pitanje, a uvjeren je da je liberalni pristup problemu licemjeran i lažan, jer je ljubav koja se manifestira prema izbjeglicama od početka lažna. Žižek je rekao da je lako voljeti izbjeglice koji su zahvalni onima koji su im pomogli. Ali, pita se, što sa onima koji nemaju zahvalnosti? Isto je ocijenio da je balkanska i izbjeglička ruta zamišljena tako da provocira napetosti.

Žižek je u Zagrebu predstavio svoj dramski prvijenac koji će slijedeće sezone biti praizveden u zagrebačkom HNK-u u koprodukciji sa uglednim minhenskim Komornim kazalištem. 

>>Žižek usporedio Cipar i EU sa šalom o Židovu u SSSR-u

>>Slavoj Žižek misli da je istina često na strani aktivne manjine

Komentara 5

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
23:01 23.01.2016.

o majko mila, ovaj frfljavac (ali doslovno!) postao nekakva ikona filozofske suvremene misli?!... pa taj umišljeni filozof(!?) nema nijednu pametnu koju bi čovjek poželio citirati... koja nakarada, veliki mislilac u rangu stipe petrine

BA
barbaizamerike
22:46 23.01.2016.

Anketa : : : u buducnosti bi u EU mogo izbiti vjerski rat

DU
Deleted user
22:49 23.01.2016.

Zašto na HTV-ju nisu reagirali i prekinuli emisiju na konstantne psovke koje su sijevale u ekstazi izlaganja uglednog balkanskog infobiroovca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije