Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Guillaume Musso "Zov anđela"

Zamijenjeni mobiteli uče kako se danas brišu granice žanrova

Naslovnica romana kojeg je objavio Fokus
Foto: arhiva Fokus
22.08.2016.
u 13:53

Musso vješto plete radnju i stalno iznenađuje novih obratima u njoj. Što će junaci sve morati savladati do očekivanog ljubavnog hepienda mogao je smisliti samo vrlo maštovit pisac

Jeste li se ikada zapitali kakve sve tajne krije vaš mobitel? Naravno, u mobilnim telefonima svi mi danas imamo pohranjen cijeli život, no što kada on padne u tuđe ruke? Upravo tako počinje roman “Zov anđela” suvremenog francuskog književnika Guillaumea Mussoa (Fokus, urednica Vlatka Hercigonja, prijevod Jelena Butković, 99 kuna).

Dvoje potpunih stranaca sudari se u predbožićnoj gužvi na aerodromu, stvari im popadaju iz ruku, a kada ih skupe, svako od njih dalje na put kreće s mobitelom onog drugog. Kada shvate što se dogodilo, moraju prekopati po tuđem telefonu kako bi ga vratili vlasniku i tu zapravo počinje njihovo kopanje po životu onog drugog. To je tek prva razina zapleta ovog neobičnog romana, za koji ni nakon zadnje stranice čitatelj ne može sa sigurnošću reći je li pročitao ljubić ili krimić.

Musso vješto plete radnju i stalno iznenađuje novih obratima u njoj. Od prvih živčanih kontakata dvoje glavnih junaka jasno je da su oni “suđeni” jedno drugome, ali što će sve morati savladati do tog očekivanog ljubavnog hepienda mogao je smisliti samo vrlo maštovit pisac. Tako je pariška cvjećarica zapravo londonska policajka koja pokušava izgraditi novi život nakon teškog i neriješenog zločina koji je istraživala i zbog kojeg se pokušala i ubiti, dok je slavni kuhar koji je izgubio svjetsko gastrocarstvo koje je stvorio potencijalni privatni istražitelj čije “sive stanice” rade baš poput onih Herculea Poirota. “Zov anđela” stoga nudi ne samo dobru zabavu već i uvid u to kako se danas lako brišu granice žanrova u popularnoj literaturi. Naravno, samo kada se granicama igra autor od formata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije