Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh njemačkog glumca i pisca rođenog u Zagrebu

Zagrepčanin Miroslav Nemec na Plavoj sofi

Miroslav Nemec
Foto: DPA/PIXELL
21.10.2016.
u 14:23

Njemački glumac Miroslav Nemec rođen u Zagrebu u Frankfurtu predstavlja svoj prvi krimić

U sjeni brojnih i polemičnih tekstova o mladim piscima koji će Hrvatsku zastupati na najvećem svjetskom sajmu knjiga u Frankfurtu, ostala je činjenica da će jedan Zagrepčanin ove godine nastupiti na čuvenoj frankfurtskoj Plavoj sofi. Riječ je o poznatom njemačkom glumcu hrvatskog porijekla Miroslavu Nemecu koji je netom objavio svoj prvi kriminalistički roman koji je u Njemačkoj dobio veliki publicitet.

Nemec koji je rođen 1954. u Zagrebu, u Njemačkoj je poznata televizijska zvijezda koja već dva i pol desetljeća glumi policijskog inspektora Ivu Batića u popularnoj seriji bavarske televizije “Mjesto zločina” ili “Tatort”. Sada je Nemec napisao prvi krimić nazvan “Mrtvi iz Falkneralma - moj prvi slučaj”, što može značiti da će nakon prvog uslijediti i novi slučajevi. Radnju romana smjestio je u Alpe, a kritičari su već ocijenili da je riječ o dopadljivom kriminalističkom romanu koji podsjeća na krimiće iz pedesetih godina prošlog stoljeća.

Prije četiri godine Miroslav Nemec objavio je i autobiografiju “Miroslav Jugoslav”, koja nažalost nije prevedena na hrvatski, a u kojoj se bavi i svojim zagrebačkim djetinjstvom. Iz Zagreba u dvanaestoj godini nije otišao svojom voljom, nego voljom razvedenih roditelja koji su mu željeli bolji život i poslali ga rođacima u Njemačku. Nemec tako piše da su u Zagrebu bili vegetarijanci, ali ne zbog uvjerenja, nego zbog totalne neimaštine. Meso im je bilo preskupo. No, Nemec se i danas rado sjeća tog pitomog zagrebačkog života, opuštenog druženja sa susjedima, redovitih odlazaka na plac, kremšnita sa središnjeg gradskog trga na kojem mu je majka pila tursku kavu ili kestena ispod kojih Zagrepčani ispijaju pivo ili vino uživajući u životu.

Za Nemeca je najljepše zagrebačko godišnje doba bilo proljeće, jer se tada budio cijeli grad, a nije mu mrsko bilo ni ljeto, kada je asfalt bio tako vruć da se po njemu nije moglo hodati bosih nogu. Mladi je Nemec ljeto volio i zato što je tada odlazio u ugodno pusta kina, budući da je većina stanovnika ljeti odlazila na more. Zagreb ga jako podsjeća i na München, glavni bavarski grad iz kojeg vodi svoju svestranu glumačku, spisateljsku, ali i glazbenu karijeru. 

Nemec je i glazbenik, sebe doživljava kao starog rokera. Svojedobno je čak studirao klavir na prestižnom salzburškom Mozarteumu, a tek je potom upisao studij glume u Zürichu, što je presudno utjecalo na njegov život. Sada ima svoj bend koji je nazvao Miro Nemec bend, a još kao petnaestogodišnji školarac bio je frontmen grupe nazvane “Asphyxia”.

U Miro Nemec bendu Miroslav pjeva i svira gitaru i klavir, ali glazbena karijera mu je u sjeni one glumačke. Ipak, vrlo često Nemec nastupa na humanitarnim koncertima, i to ponajviše za zakladu “Ruku pod ruku” koja se brine za djecu koja su ostala bez roditelja iz bivše Jugoslavije.

Svoje glumačke početke Nemec je imao na kazališnim daskama, pa je tako glumio u kazalištima Kölna, Essena i Frankfurta, ali i u najuglednijim kazališnim kućama Münchena. No, proslavile su ga i obilježile baš uloge na TV ekranima.

Prošle je godine tako Nemec snimao i novu kriminalističku televizijsku seriju nazvanu “Smrt jedne legende”, koja se upravo prikazuje u Njemačkoj, a bavi se i nogometom. Serija je djelomično snimana i u pitoresknom Splitu, a zbog svoje tematike i na Poljudu. U toj mu je seriji glavni partner još jedan njemački glumac hrvatskih korijena Stipe Erceg.

Iako voli rodni Zagreb, Nemec rijetko dolazi u Hrvatsku, eventualno tek na ljetni odmor na Krk ili u Istru. Možda je vrijeme da neku ulogu Nemec snimi i u hrvatskom filmu ili televiziji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije