Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mathias Enard na Festivalu svjetske književnosti

Za "Zonu" mi je sjećanja povjerio i Eduardo Rosza-Flores

Mathias Enard
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
12.09.2014.
u 11:09

Francuski pisac o romanu "Zona" u kojoj je glavni lik Francuz hrvatskog porijekla Francis Servain Mirković koji se bori u Domovinskom ratu

_ U "Zoni" sam objavio uspomene stvarnog prijatelja kojem je majka Hrvatica, a otac Francuz, ali i sjećanja Bolivijca Eudarda Rosze-Floresa, osnivača međunarodnih brigada u Slavoniji u kojoj su bili i Francuzi, Englezi... Bili su to nekada i ljudi koji su imali čudne ideologije, a nekada su bili i plaćenici. Nije uvijek bilo dobro da vas vide sa čovjekom kao što je Eduardo..., ali njemu dugujem mnoge informacije. No, za lik Francisa važan je i moj prijatelj čija je obitelj preskočila jugoslavensku epohu. On je otišao u rat u Hrvatsku i govorio mi dirljive stvari o svom doživljaju hrvatskog jezika. U ratnoj Hrvatskoj  ostao je dvije godine, onda se vratio u Francusku i pao u tešku depresiju _ rekao je brojnoj publici francuski pisac Mathias Enard govoreći o romanu "Zona" koji je na hrvatski prevela Ivana Šojat-Kuči, a objavila Fraktura. 

Enard je bio gost Festivala svjetske književnosti, a na hrvatski mu je ranije preveden i roman "Pričaj mi o bitkama, kraljevima i slonovima". Romanom "Zona" zainteresirao je kritičare najuglednijih svjetskih novina, a u Zagrebu je priznao da ga je pripremao punih deset godina.  

_ Moj prijatelj čiji sam lik iskoristio za kreiranje Francisa nije htio da ga spomenem u zahvali. Prvu mu se roman nije svidio, jer sam ga prikazao kao ekstremnog desničara koji ima loš odnos prema svojoj ženi, ali kasnije je shvatio da je njegovo osobno iskustvo bilo samo baza za pisanje ovog romana _ naglasio je Enard. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije