Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 naslova Agathe Christie uz Večernji list

Uz detektiva Hercula Poirota nijedan zločin ne ostaje neriješen nekažnjeno

Poirot
Večernji list
07.03.2014.
u 17:15

Od ovog ponedjeljka Večernjak daruje deset priča o najpoznatijem svjetskom inspektoru.

“Deset godina nakon moje smrti nitko me se neće sjećati”, izjavila je neposredno prije no što je umrla slavna Agatha Christie i – pogriješila. Jer, iako je od njezine smrti prošlo 38 godina (umrla je 12. siječnja 1976.), njezina se djela i danas diljem svijeta godišnje prodaju u nakladama od tri do pet milijuna primjeraka. Veću prodaju imaju jedino Biblija i Kur’an. Književni opus Agathe Christie preveden je na 103 jezika, više nego opus Williama Shakespearea.

Kraljica krimića rođena je prije 124 godine u Torquayu u engleskoj pokrajini Devon kao Agatha Clarissa Mary Milller. Bila je najmlađa od troje djece u obitelji Amerikanca Fredericka Alvah Millera i Engleskinje Clarisse Boehmer Miller. Odgajana je u patrijarhalnoj obitelji pod nadzorom guvernanti i školovala se kod kuće. Iako je njezina mati smatrala da ne treba naučiti čitati i pisati do osme godine, Agatha je slova savladala sa pet godina. Djetinjstvo je provodila okružena imaginarnim prijateljima, a privlačile su je kreativne igre. Uvijek je govorila da nije imala ambiciju postati piscem. U pubertetu je pisala pjesme i “gutala” avanture Sherlocka Holmesa. Zbog pretjerane stidljivosti odbacila je glazbenu karijeru. Naime, Agatha Christie pohađala je studij klavira i pjevanja u Parizu, no umjesto glazbenice postala je – apotekarka.

Večernji list od ovog ponedjeljka daruje 10 kratkih priča

Za vrijeme Prvog svjetskog rata radila je u bolnici gdje je stekla ponešto znanja o otrovima, što je kasnije vješto koristila u svojim djelima. Prvi put udala se 1914. godine, za vojnog pilota Archibalda Christiea s kojim je imala kćer. Taj je brak propao kad se on zaljubio u drugu, no godinu kasnije udala se za 14 godina mlađeg arheologa Maxa Mallowana kojeg je upoznala na putu u Mezopotamiju. Prvi detektivski roman “Misteriozna afera u Stylesu” objavila je 1920. godine.

Tijekom 56 godina spisateljske aktivnosti objavila je 65 detektivskih priča, 12 drama, 16 tomova kratkih priča, dvije poeme i knjigu za djecu. Većina njezinih romana i kratkih priča doživjela je filmsku ekranizaciju. Šest romantičnih romana publicirala je pod pseudonimom Mary Westmacott. U londonskom kazalištu West End njezina drama “Mišolovka” prikazuje se od 1952. godine. Najpoznatiji lik koji je stvorila jest inspektor Hercule Poirot.

Večernji list od ovog ponedjeljka daruje 10 kratkih priča iz pera Agathe Christie iz serijala o slavnom detektivu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije