Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani otvorenih vrata HAZU

Umirovljenici i učenici, biskupi i rabini – svi će prepoznati svoje mjesto pod krovom Akademije

25.11.2014., Zagreb - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti odrzava dane otvorenih vrata 25. i 26. studenog. Dogadjaj je otvorio predsjednik HAZU-a Zvonimir Kusic. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/2
26.11.2014.
u 13:41

Ovogodišnje brojke još se ne znaju, ali lani je ova manifestacija u ukupno 17 centara okupila čak sedam tisuća posjetitelja

I prije 10 sati u utorak 25. studenog brojni su uglednici, građani i školarci došli u zagrebačku palaču Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti radi dvodnevnih Dana otvorenih vrata. Lani je, podsjetimo, manifestacija okupila 7000 posjetitelja u Zagrebu i šesnaest Akademijinih centara raspršenih diljem domovine.

Manifestaciju je i jučer otvorio predsjednik HAZU Zvonko Kusić istaknuvši da je ponosan što su se u Akademiji našli i učenici, umirovljenici, rektori, biskupi, rabini, gospodarstvenici, ambasadori pa i najviši časnici Hrvatske vojske. Na čuvenoj violini King, daru Zlatka Balokovića, muzicirao je Orest Shourgot uz glasovirsku pratnju Domagoja Guščića. A potom se rijeka ljudi razmiljela Akademijom, njezinom Knjižnicom, Kabinetom grafike s izložbom grafika Karine Sladović...

Život predaka

Velik interes izazvala je radionica Život naših predaka Marija Šlausa, Vlaste Vyroubal, Željke Bedić i Joze Perića Peručića s bioarheološkom rekonstrukcijom života starohrvatskih populacija i predavanje Vladimira Paara o budućnosti klime. Građani su mogli pogledati i izložbu Strossmayerovih portreta, među kojima je i rad Vlahe Bukovca. U zgradi Knjižnice pažnju privlače spomen-sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Njih su prvi posjetili učenici Prve privatne zagrebačke gimnazije. U toj se zgradi može vidjeti i izložba posvećena 520. obljetnici Senjske glagoljske tiskare na kojoj je izložena i najnovija restaurirana knjiga, Naručnik plebanušev iz 1507. koji je restaurirao Mario Kauzlarić.

Osječani o Krleži

U Narodnom domu na Gornjem gradu, sjedištu Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazalište i glazbe predstavljen je zbornik osječkih Krležinih dana, a tu se može vidjeti korespondencija Zdenke Marković s Ivanom Brlić Mažuranić ili Jagodom Truhelkom te dokumentarni film Tomislava Sabljaka i Željka Senečića o Krleži. Postavljena je izložba o Ivanu pl. Zajcu čiju stotu godišnjicu smrti Hrvatska obilježava ove godine. 

>> Proslavili 130 godina Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije