Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
knjiga biserke cvjetičanin Kolumne iz Zareza o kulturnoj politici

U kulturi ne bi smjeli vladati zakoni tržišta i selekcije vrsta

24.04.2015., Zagreb - U muzeju Mimara odrzano je predstavljanje knjige Biserke Cvjeticanin Kultura u doba mreza. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/Pixsell
27.04.2015.
u 15:45

Biserka Cvjetičanin trinaest je godina objavljivala kolumne o kulturnoj politici u Zarezu, a to nije bio brak iz interesa

– U novijim dokumentima Europske unije sve se češće spominju ekonomski potencijali i realna dobit, a u nedavno objavljenom vodiču kroz jezike spominje se i biznis. To nije dobar put za EU – rekla je poznata znanstvenica i svojedobno zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin na predstavljanju knjige "Kultura u doba mreža" koju je objavila Hrvatska sveučilišna naklada.

– Moram citirati nedavno preminulog književnika Güntera Grassa koji je izjavio da su u središtu Europe banke i bankari, a da oni uopće nemaju pojma što Europa jest – rekla je osnivačica najveće svjetske mreže za kulturu Culturelinka.

Biserku Cvjetičanin poznati sociolog Vjeran Katunarić nazvao je ambasadoricom kulture u našoj sredini.

– Biserka je u našu kulturu uvijek donosila dobre vijesti. Poručivala nam je da u kulturi ne bi smjeli vladati prirodni i zakoni tržišta, dakle zakoni selekcije vrsta – rekao je profesor Katunarić, zapitavši se kome to smeta holističko poimanje kulture.

– Smeta i globalističkom, površinskom pristupu kulturi koji neki autori nazivaju i tržišnim fundamentalizmom, ali i vjerskom i nacionalnom fundamentalizmu, koji dobro poznajemo – ocjenjuje Katunarić.

Rade Kalanj ocijenio je da je knjiga Biserke Cvjetičanin laboratorij pojmova, dok se urednik iz Zareza Nenad Perković podsjetio suradnje s Biserkom Cvjetičanin rekavši da njen kolumnistički rad u Zarezu nije bio brak iz interesa.

U knjizi "Kultura u doba mreža" objavljene su preuređene kolumne Biserke Cvjetičanin koje je ona trinaest godina objavljivala u Zarezu pod nazivom Kulturna politika. 

>> Globalizacija nas neće kulturno uniformirati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije