Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

“Titoland” Ane Tajder priručnik strpljivosti i patnje

Naslovnica knjige
Foto: arhiva VBZ
16.11.2013.
u 15:19

Ana živi uhodani život u kojem i nema stresa, s roditeljima živi intenzivan život rokerskog i punokrvnog Zagreba

VBZ je objavio autobiografski roman Ane Tajder “Titoland: jedno jednakije djetinjstvo”  (130 kuna) koji je s njemačkog na hrvatski prevela sama autorica. Nakon što je Mozaik knjiga nedavno objavila knjigu još jedne Zagrepčanke Adriane Altaras “Titove naočale”, jasno je da može se govoriti o trendu osvješćivanja obiteljske povijesti iz pera spisateljica koje su ostale obilježene življenjem u Titovo vrijeme.

Ana Tajder u Hrvatskoj nije nepoznato ime. Profil joj je objavio knjigu “Od Barbie do vibratora”. U „Titolandu“ Ana Tajder, rođena 1974. godine, srčano, ali i nevjerojatno jezgrovito, bez rečenične inflacije, opisuje svoje socijalističko djetinjstvo. Mnogima koji su danas svjetlosnim godinama udaljeni od Jugoslavije i titoizma, “Titoland” se može učiniti odveć idealističkom slikom posljednje faze Titove vladavine, ali Ana se drži svojih uspomena i obiteljskog odgoja. Vrlo otvoreno progovara o svom obiteljskom habitusu. Tu je, između ostalih, djed geolog i najmlađi član Jugoslavenske akademije znanosti u umjetnosti, za koju su mnogi već i zaboravili da je sjedište imala u Zagrebu.

Anina majka poznata je glumica i slikarica Jagoda Kaloper, otac arhitekt s međunarodnom karijerom Radovan Tajder. Sve to Aninim sjećanjima daje na atraktivnosti. U onim vremenima punog zaposlenja u kojima ste mogli stradati samo ako ste imali nepoćudno političko mišljenje (i Jagodu Kaloper su, svjedoči Ana, ispitivali zbog kritičkog mišljenja), mala Ana živi uhodani život u kojem i nema stresa. Ana s roditeljima živi intenzivan život rokerskog i punokrvnog Zagreba, no tu larpurlartističku bajku bolno prekida njezina bolest skolioza, raspad braka njezinih roditelja, a onda i raspad Jugoslavije. Najimpresivnije stranice ove šarmantne knjižice one su u kojima Ana majstorski opisuje svoje bolničke traume, koje je ipak vode do normalnog života. To je pravi priručnik strpljivosti i patnje, doista potresan do krajnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije