Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz Mozaika knjiga

\"Tito i drugovi\" dr. Jože Pirjevca plod dugih istraživanja

\"Tito i drugovi\"  dr. Jože Pirjevca
arhiva VL
17.04.2012.
u 15:20

O knjizi će govoriti prof. dr. sc. Tvrtko Jakovina, predsjednik Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar, autor dr. Jože Pirjevec i urednik Vid Jakša Opačić

Još jedna knjiga o Titu? Da, ako se temelji na novim arhivskim izvorima i najnovijim znanstvenim publikacijama o jugoslavenskom maršalu i njegovu vremenu. A ova knjiga ispunjava spomenute kriterije jer je plod dugogodišnjih istraživanja u međunarodnim i domaćim arhivima, a zasniva se i na poznavanju opsežne literature o Titovoj Jugoslaviji, nastale u zadnjim godinama. Knjiga potječe iz monografija koje je autor objavio u proteklim desetljećima, u prvom redu iz Povijesti Jugoslavije između 1918. i 1991. godine, kao i studije posvećene raskolu između Tita i Staljina između 1948. i 1949. godine. Autor si je ovaj put postavio cilj da osvijetli Titov lik, ali i naslika grupni portret političke elite koja je djelovala njemu uz bok.

To se u prvom redu odnosi na Milovana Đilasa, Edvarda Kardelja i Aleksandra Rankovića, ali i na srpske, hrvatske, slovenske, makedonske i bosanske političare liberalnoga ili konzervativnoga kova, uz čiju je pomoć Tito oblikovao svoju unutarnju i vanjsku politiku. Pritom se, naravno, ne smije previdjeti ni uloga koju su u njegovu životu imale žene, u prvom redu Jovanka Broz. Govoreći o suradnji, razilaženjima i sukobima koji su se odigravali između Tita i drugova, autoru se otkrilo da svojom analizom odgovara i na pitanje zašto je ta elita tako neslavno propala i zašto pripovijest o Titu ima i svoju tamnu stranu, i to unatoč veličini njegove borbe protiv Hitlera, Mussolinija, a kasnije i Staljina, te unatoč globalnoj dimenziji njegove politike nesvrstanosti.

Knjiga "Tito i drugovi"dr. Jože Pirjevca, koju je upravo objavio Mozaik knjiga, bit će promovirana u četvrtak 19. travnja (u 18 sati) u galeriji Bačva, HDLU, Trg žrtava fašizma bb. O knjizi će govoriti prof.dr.sc. Tvrtko Jakovina, predsjednik Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar, autor dr. Jože Pirjevec i urednik Vid Jakša Opačić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije