navigacija Knjige 18
Knjiga

Senko Karuza je dnevničar općeprisutnog otočnog nestajanja

Posebnim senzibilitetom Senko Karuza bilježi samoću koja zimi pritisne otok, a posebnom ironijom bilježi sve ono što se u tradicionalnome otočnom životu mijenja zbog sveopće navale stranaca koji dolaze pod zastavama modernog života

Senko Karuza je dnevničar općeprisutnog otočnog nestajanja

Foto: arhiva VL

Senko Karuza godinama je pisao, i objavljivao, kratke crtice o životu na otoku. Ukoričene u “Kamaru obscuru” (Profil, urednik Roman Simić Bodrožić, 89 kuna), one postaju idealno jesensko štivo, za dane kada se zaželimo mora i ljetnih žega. Ljetne priče, kada za najvrelijih dana Karuza iz svoje sobice gleda u mnoštvo koje dolazi na otok, suprotstavljene su pričama posvećenim zimskom dobu, kada otok opusti i kada na njemu ostaju samo oni koji moraju.

Posebnim senzibilitetom Senko Karuza bilježi samoću koja zimi pritisne otok, baš kao što s posebnom ironijom bilježi sve ono što se u tradicionalnome otočnom životu mijenja zbog sveopće navale stranaca koji dolaze pod zastavama modernog života.

Ta je modernost u istinskom sukobu sa svim onim što je otok stoljećima bio. I zato je Karuza dnevničar otočnog nestajanja.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija