Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada novaku

Roman o Međimurju proglašen najboljim u zemlji

Tportalova nagrada
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
31.10.2014.
u 15:07

Germanist Kristian Novak dobio tportalovu nagradu za roman "Črna mati zemla" koji će uskoro biti tiskan u trećem izdanju

Germanist i nekadašnji hrvatski reprezentativac u karateu Kristian Novak osvojio je tportalovu nagradu za roman godine knjigom "Črna mati zemla", kojoj se smiješi i treće izdanje. Iako je ove godine novčani dio nagrade smanjen sa 100.000 na 50.000 kuna, svečana dodjela privukla je nevjerojatan broj pisaca, ali i ministricu kulture Andreu Zlatar Violić.

Finalistu Milku Valentu u trenutku objave pobjednika čak je i pozlilo pa mu je pružena i improvizirana pomoć. No, trijumf mladog Međimurca time nije bio pomućen. Nagrađen je za roman koji se slobodno može ubrojiti u najbolje hrvatske romane napisane u posljednjih deset godina. Vrijednost ovog romana nije samo u njegovoj razigranoj fabuli nego i u jeziku kojim je pisan.

Novak je roman djelomično napisao na gornjomeđimurskom specifičnom dijalektu, čime je kajkavsku proznu književnost na velika vrata ponovno uveo na nacionalnu hrvatsku pozornicu. "Črna mati zemla" je autorova reminiscencija na djetinjstvo, ali i nevjerojatno snažan roman o međimurskoj, a onda i hrvatskoj suvremenosti, u kojem se mudro miješaju i žanrovi i stilovi pisanja.

– Bio sam počašćen kada sam ušao u polufinale ovog natječaja s književnim imenima kojima se divim. A svoj osjećaj nakon objave žirija ne mogu opisati – rekao je skromni Novak u kinu Europa. 

>> Objavljeno jedanaest finalista nagrade vrijedne 50.000 kuna

Komentara 1

AU
autoritet
18:23 02.11.2014.

Bravo za autora. Molim nemojte zagađivati ovakav članak sa slikom Andree Zlatar, nije korektno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije