navigacija Knjige 65
Črna mati zemla

Roman koji podsjeća na međimursku gibanicu

Opisujući Dolenčecove rane dječje godine, Novak je ispisao dosad nenapisanu povijest međimurskih vjerovanja, mitova, legendi, mržnji i bajki, stvarajući impresivnu galeriju likova i povezujući ih u jedan rasni dance macabre

Roman koji podsjeća na međimursku gibanicu

Foto: arhiv Algoritam

Kajkavski literarni krug dobio je novu književnu zvijezdu. Kristian Novak čiji je drugi roman “Črna mati zemla” objavio Algoritam, nije tipičan pisac. Bavi se znanstvenim i sveučilišnim radom, hvaljeni je germanist, a imao je uspjeha i u karateu. No, novim romanom ušao je u krug ponajboljih hrvatskih pripovjedača i fabulista i doista je vratio Međimurje u glavni tok hrvatske književnosti. “Črna mati zemla” pomalo podsjeća na međimursku (ili ako hoćete) prekmursku gibanicu.

To je iznimno kalorična literarna poslastica koja ima snagu glavnog jela. Središnji lik je Matija Dolenčec, pisac s krizom identiteta, ljubavnik koji bježi od ljubavi i čovjek koji pokušava potisnuti atavističke strahove iz djetinjstva i izbaciti iz sebe svoju drugost, ali sudbina ga surovo vraća u epicentar životne turbulencije. Opisujući Dolenčecove rane dječje godine, Novak je ispisao dosad nenapisanu povijest međimurskih vjerovanja, mitova, legendi, mržnji i bajki, stvarajući impresivnu galeriju likova i povezujući ih u jedan rasni dance macabre.

Kovanica “črna mati zemla” je najcrnja kletva koja lebdi nad životima naoko pitomih, dobrih i mekih kajkavaca iz sela smještenih uz mračnu, tamnu i virovitu rijeku Muru. Novak otkriva tamnu stranu međimurskog raja s turističkih letaka, ali i tamnu stranu društvenog i obiteljskog odgoja, on poput lucidnog psihologa prodire u najdublje dubine ljudske (napose dječje) duše te čitatelja uvlači u brojne moralne dileme ostavljajući na kraju priče više upitnika nego uskličnika. Ima u Novakovu romanu elemenata krimića, horora, ljubavnog romana, ali i društvene satire i kronike. No, prije svega, “Črna mati zemla” je potresna studija o djetetu koje panično traži ljubav.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

5 (1 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

Registracija