Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje jedne gejše

Romantično, erotično i napeto

Sjećanje jedne gejše
Foto: Promo foto
22.07.2015.
u 13:58

Imajte sve svoje omiljene knjige uz sebe

Književni bestseler donosi nam istinitu priču najpoznatije japanske gejše. Arthur S. Golden pisao je roman deset godina i za to vrijeme ga tri put posve preradio, mijenjajući točku gledišta. Naposljetku se odlučio za pripovijedanje u prvom licu, iz perspektive glavne junakinje Sayuri. Razgovarao je s mnogim gejšama, a najviše s Mineko Iwasaki, koja ga je kasnije tužila zbog kršenja povjerenja, jer se gejše zaklinju da neće odavati identitet svojih klijenata.

Nitta Chiyo priča nam priču o svojem životu gejše koja počinje 1929. u siromašnom ribarskom selu kada je kao devetogodišnju djevojčicu neobičnih plavo-sivih očiju i njezinu sestru odvode od kuće te prodaju prestižnoj kući gejši. Nakon dolaska u kuću gejši razdvojili su ih te je Chiyo počela raditi kao sluškinja. Kad se vidjelo da će od ljepuškaste djevojčice izrasti lijepa djevojka, počela je njezina obuka. Učiteljica joj je postala slavna gejša, blage i dobre ćudi, Mameha, koja ju je nesebično učila svemu što je i sama znala.

Svjedočimo njezinoj preobrazbi dok uči o rigoroznom umijeću gejši: glazbi i plesu,  kompleksnom postupku šminkanja, nošenju kimona i o frizuri toliko delikatnoj da iziskuje poseban jastuk. Chiyo se našla u svijetu u kojem je izgled sve u kojemu se nevinost djevojke prodaje onomu tko najviše plati, a žene uči kako zavesti najmoćnije muškarce, svijet u kojemu se ljubav prezire kao iluziju. Chyoko je dobila ime Sayuri i postala je gejša za koju su rekli da će sigurno postati legenda.

Za današnje vrijeme etički upitna priča prikazuje elemente ropstva i prisilne prostitucije u istoimenom filmu snimljenog 2005. Roman je objavljen 1997. godine, dvije godine bio je prvi na top-listi bestsellera New York Timesa, preveden je na 32 jezika i objavljen u 4 milijuna primjeraka. Od sada ga možete pročitati u e-Knjižnici TookBook koju nudi Večernji list u sklopu PREMIUM sadržaja za samo 7 kn mjesečno. Ne propustite ovu ekskluzivnu mogućnost, isprobajte TookBook na mjesec dana i uživajte u neograničenom čitanju svih knjiga na hrvatskom jeziku.

 

>> Laži i intrige u romantičnoj pustolovini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije