Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kviz večernjaka i instituta

Riješi test, uči o jeziku i osvoji hrvatski pravopis

Željko Jozić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
20.02.2014.
u 11:58

U petak 21. veljače Večernji list , u povodu Međunarodnoga dana materinskog jezika i Mjeseca hrvatske knjige, počinje objavljivati pitanja iz nagradnog kviza, čiji pobjednici mogu osvojiti sto hrvatskih pravopisa.

U petak 21. veljače Večernji list počinje objavljivati pitanja iz nagradnog kviza Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje čiji pobjednici mogu osvojiti sto hrvatskih pravopisa. Pitanja će biti objavljivana do 25. veljače, a sve u sklopu Mjeseca hrvatskoga jezika.

Hrvatski življi no ikad

– Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokreće manifestaciju Mjesec hrvatskoga jezika. Potaknuti činjenicom da je hrvatski jezik od 1. srpnja prošle godine postao službeni jezik Europske unije, želimo u svih govornika hrvatskoga jezika podići razinu svijesti o važnosti materinskoga jezika. Upravo je Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka, na dan objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka – kaže ravnatelj Instituta Željko Jozić.

Foto: VLm

Jozić ističe da je hrvatski jezik prošao prilično burna razvojna razdoblja, ali je uspio očuvati samobitnost i samosvojnost.
– Uzeo je ponešto od svakoga jezika koji ga je okruživao ili mu se silom nametao i preživio te je danas življi nego ikad. Slobodno se razvija, njime se slobodno piše i govori, a na međunarodnoj sceni zadobio je veliko priznanje postavši 24. službenim jezikom Europske unije – kaže Jozić koji je zadovoljan potražnjom i prisutnošću tiskane inačice Hrvatskoga pravopisa u svim školama i knjižnicama u Hrvatskoj.

– Ovih smo dana tiskali i tvrdoukoričeno izdanje koje će se naći na policama svih knjižara – ističe Jozić koji će Hrvatski pravopis predstaviti i u Požegi, i to uz pretisak “Osnove slovnice slavjanske narěčja ilirskoga” Vjekoslava Babukića. Na Dan materinskoga jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upriličit će se predstavljanje knjige Matea Žagara “Uvod u glagoljsku paleografiju 1”.

Novouspostavljeni standard rukopisnoga pisma za sve škole u Hrvatskoj načinio je prof. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu

Željko Jozić

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, ravnatelj

Slijedi predstavljanje Hrvatskoga pravopisa 28. veljače u Gimnaziji Tituša Brezovačkoga u Zagrebu te 12. ožujka u Daruvaru.
U suorganizaciji s Maticom hrvatskom 6. i 7. ožujka održat će se znanstveni skup Hrvatski jezikoslovac Adolf Bratoljub Klaić, u povodu 30. obljetnice smrti tog velikana hrvatskoga jezika, pravopisca, dijalektologa, leksikografa i prevoditelja. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje od 11. do 17. ožujka otvara vrata svim posjetiteljima, a 17. ožujka javnosti će biti predstavljen novi časopis Hrvatski jezik.

Usklađene sve početnice

A što je s rukopisnim pismom, pitamo Jozića.
– Riječ je novouspostavljenom standardu rukopisnoga pisma za sve škole u Republici Hrvatskoj. Rukopisno pismo načinio je prof. Siniša Reberski s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu kao suradnik na znanstvenome projektu Jezično‑likovni standardi u početnom čitanju i pisanju na hrvatskom jeziku, provedenome na Učiteljskome fakultetu u Zagrebu.

Hrvatsko rukopisno pismo objavili smo u našem Hrvatskome pravopisu i njime će biti pisane sve početnice za rano usvajanje čitanja i pisanja hrvatskoga jezika od sljedeće školske godine. Do kraja ove školske godine bit će objavljen metodički priručnik i vježbenica za rukopisno pismo u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje – kaže Jozić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije