Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Preminula britanska kraljica krimića P.D. James

P. D. James
Foto: Screenshot/Reuters
1/2
27.11.2014.
u 17:30

Njezin heroj policijski inspektor Dalgliesh nije nastao prema ijednoj osobi koju poznaje, govorila je, nego je nastao kao utjelovljenje triju za nju, najvažnijih ljudskih kvaliteta: hrabrosti, osjećajnosti i inteligencije

Britanska kraljica krimića P. D. James (Phyllis Dorothy James), najpoznatija kao kreatorica detektiva i pjesnika Adama Dalgliesha, preminula je u 95. godini u svome domu u Holland Parku u Zapadnom Londonu.

Rođena u Oxfordu 3. kolovoza 1920., kao kćer kćer javnog službenika,i sama je radila u raznim javnim ustanovama poput forenzičkog odjela unutar Ministarstva unutarnjih poslova.

Na svojoj web stranici napisala je da je od mladosti željela biti spisateljica te da se okrenula krimićima jer je bila fascinirana konstruiranju zločina i rješavanju zagonetki.

“Kako sam napredovala u pisanju, tako sam sve više vjerovala da je moguće pisati unutar konvencija klasične detektivske priče te usprkos tome biti shvaćena kao ozbiljna spisateljica koja ima što reći o društvu u kojem živi”.

Njezin heroj policijski inspektor Dalgliesh nije nastao prema ijednoj osobi koju poznaje, govorila je, nego je nastao kao utjelovljenje triju za nju, najvažnijih ljudskih kvaliteta: hrabrosti, osjećajnosti i inteligencije.

Pojavio se u njezinoj prvoj knjizi “Prekrijte joj lice” koja je objavljena 1962. kada je James imala 42. godine. Bio je glavni lik u još 13 romana, a posljednji je “Privatna pacijentica” iz 2008. godine.

Napisala je i roman o privatnoj detektivki Cordelii Grey koja se pojavila u krimiću “Neprimjeren posao za ženu” i “Lubanja ispod kože”.

Bila je i gradska vijećnica, a radila je i za BBC. Za životno djelo 1987. primila je nagradu “Diamond Dagger” od Udruženja krminalističkih pisaca, a 2005. godine primila je Medalju časti za literaturu od National Arts kluba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije