Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Slavonskom Brodu

Predstavljena nova knjiga Vladimire Rezo 'Provincija je gusta masa'

Promocija knjige 'Provincija je gusta masa'
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
30.09.2014.
u 12:05

Knjiga je nedavno objavljena u suizdanju Hrvatskog instituta za povijest - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Hrvatske sveučilišne naklade i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu bila je domaćin promociji knjige "Provincija je gusta masa" autorice dr. Vladimire Rezo. Knjiga je nedavno objavljena u suizdanju Hrvatskog instituta za povijest - Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Hrvatske sveučilišne naklade i Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga Vladimire Rezo četvrta je u nizu iz serije "Periodica Croatica" zagrebačkog Filozofskog fakulteta, a pri pisanju njenih stranica autorica se bavila modernim kritičkim čitanjem serije časopisa "Savremeni pogledi", koji su u Slavonskom Brodu objavljivani tijekom 1935. i 1936. godine. Na više od petsto stranica detaljno je opisala tadašnji medijski projekt Josipa Berkovića, koji je bio žarište kulture i društvenog života male lokalne sredine. Uz autoricu o knjizi su govorili prof. dr. Vinko Brešić, dr. Marijan Šabić i dr. Stanko Andrić. -Najstabilniji oblik tradicije upravo su novine i časopisi. Puno je toga u njima napisano i bez toga nema naše novije povijesti. To je i autorica pokazala u svojoj knjizi koju je posvetila časopisima "Savremeni pogledi", Brođanina, srednjoškolskog profesora Francuskog jezika Josipa Berkovića.

On je svoj privatni projekt pokrenuo 1935. godine kada tiskani mediji, novine i časopisi, doživljavaju puni trijumf. Berković time pridonosi bogatoj tradiciji periodike u Slavonskom Brodu koja datira još od kraja 19 stoljeća i upisuje se u lokalnu povijest. Isto tako preko brojnih suradnika i priloga u regionalnu i nacionalnu, a preko važnih europskih tema i u europsku povijest svoga vremena. Razdoblje između svjetskih ratova izrazito je kompleksno, pa iznimno značajno mjesto i ulogu ima danas pomalo zaboravljeni, ali s historiografske distance vrlo važan časopis "Savremeni pogledi" Josipa Berkovića - istaknuo je na promociji prof.dr. Vinko Brešić. -Malo je onih koji cjelovit časopis promatraju u njegovoj punini, u nečemu što on zapravo jest. Kada pročitate sve priloge, upoznate sve rubrike i urednike, istražite kakva je bila distribucija i da li su uopće postojali honorari, tek tada vodite da časopis ima širu priču koja je zanimljivija nego što je možemo pročitati u jednom njegovom članku ili prilogu -naglasila je autorica Vladimira Rezo.

>> Zvonko Bušić - Pjesnik života koji je dva puta rekao: 'Ne mogu više!'

Komentara 1

Avatar maraaa
maraaa
08:32 04.10.2014.

iskrene čestitke Vladimiri povodom izdavanja knjige!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije