Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Iskušenja Bosne Srebrene"

Predstavljena knjiga o stradanju bosanskih fratara

iskušenja bosne srebrene
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/11
20.11.2015.
u 22:35

Fra Marijan je pisao o stradanju svoje subraće i svoga reda, ali je uspio zadržati potrebnu distancu koja je preduvjet objektivnosti.

Predstavljanje knjige "Iskušenja Bosne Srebrene" autora fra Marijana Karaule, u kojoj su opisana stradanja bosanskih fratara od 1944. do 1985. godine, pretvorila se u prvorazredni kulturni događaj.

Prepuna zagrebačka dvorana Hrvatskog kulturnog društva "Napredak ", nadahnuti promotori knjige dr. Miroslav Akmadža, dr. Zlatko Hasanbegović i Ivan Lovrenović, ali i raspoloženi klavirski duo koji je davao dinamiku cijeloj predstavi.

Govornici su više puta naglasili da je posebna vrijednost knjige u tome što se fra Marijana, iako nije povjesničar, pedantno podržavao pravila struke na čemu mu mogu pozavidjeti mnogi povjesničari. Fra Marijan je pisao o stradanju svoje subraće i svoga reda, ali je uspio zadržati potrebnu distancu koja je preduvjet objektivnosti.

To nažalost nije uvijek slučaj pa se na ovim našim prostorima vrlo često događa da se vlastite žrtve preuveličavaju ili , kako je rekao dr. Akmadža, volimo se nabacivati što većim brojem žrtava. Fra Marijan je pomno istražio sudbinu svakog franjevca koje je stradao u spomenutom razdoblju. A kakvu su kalvariju prošli možda najbolje govori podatak da je samo u poraću stradalo 57 franjevaca. Za vrijeme komunističke vlasti u Bosni je do 1985. godine na sudu završilo čak 98 fratara. Osuđeni su ukupno na kaznu od 360 godina zatvora.

>>Bosanski fratri u stripu: Šaleći se na vlastiti račun, otvaraju se javnosti

Komentara 9

SL
stipe.lasic
06:09 21.11.2015.

Tito i komunisti zlo zla!!pobili su sve koji se nisu slagali sa njihovim nevidjenim terorom zao mi je ovih sta se i dan danas kunu u njega nije ni cudo 50godina su pumpani laznom ideologijom

SL
slovenc007
08:48 21.11.2015.

Da baš zanimljivo da kreče tek od 1944. Što nije krenijo od 1941 pa malo opiso i klero fašizam!

MA
Malenkost
11:54 21.11.2015.

Nisu stradali samo Vratri - Narod Rvatski!! poglavito jadni Narod. Polovica ih se makla iz BiH a ostatak uskoro isto. Komarica u Banja Luci ima jos samo 18.000 a uskoro moze tamo sve pridat nasoj "pravoslavnoj Braci" po viri. Kakav je to zivot u siromastvu i nezaposlenosti? Jad. Dakle nema "Elite i Inteligencije" koja bi stvorila bilo kakve uvijete zivota. Sve je opljackano i oglodano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije