Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Gayle Forman "Ritam srca"

Pouka o sebičnosti u svijetu koji živi u ritmu ludila, a ne u ritmu srca

Naslovnica knjige
Foto: Arhiva Znanje
08.12.2016.
u 12:44

Junakinja će napustiti supruga i djecu tražeći oporavak i zdravlje. Ima li na to pravo? Ili žena i majka i nakon infarkta mora “skoknuti” do obližnje ljekarne kako bi riješila problem ušiju koje su se pojavile u školi i na glavama njezine djece?

Hrvatski čitatelji dobro su upoznali rad američke književnice Gayle Forman. Znanje je, naime, već objavilo njezina dva romana za mlade, a nedavno je u svojoj biblioteci Knjiga dostupna svima objavilo i njezin prvi roman za odrasle. “Ritam srca” (urednik Tomislav Zagoda, prijevod Martina Perić, 29,90 kuna). Autorica ovdje poseže za vrlo aktualnom temom, a to je bolest koja pogađa osobu u naponu snage, da bi joj život okrenula naglavce. Njezina glavna junakinja ima sve: zanimljiv posao, savršenog muža, pametnu djecu, lijepu kuću... No, sve to pada u drugi plan kada iznenada doživi težak srčani udar. Od početne zbunjenosti (to se ne događa ženama u četrdesetima koje se zdravo hrane, ne puše i vježbaju...) roman zapravo prati njezino snalaženje u novom životu.

Naravno, na površinu izlazi stvarnost koja se krije iza fasade bračne, prijateljske i poslovne idile. No, autorica ovdje snažno upozorava na listu prioriteta, onu koju bi svatko od nas trebao imati u svojoj glavi. Njezina će junakinja čak napustiti supruga i djecu tražeći oporavak i zdravlje. Ima li na to pravo? Ili žena i majka i nakon infarkta mora “skoknuti” do obližnje ljekarne kako bi riješila problem ušiju koje su se pojavile u školi i na glavama njezine djece?

Za Forman dileme nema jer se vodi ljudskom logikom koja jasno kaže da se samo živa majka može brinuti o svojoj djeci. Time je napisala i priču o tome kako ponekad čovjek mora biti sebičan upravo da bi sačuvao samog sebe za one koji su mu najvažniji. U današnjem svijetu u kojem živimo u ritmu ludila, a ne srca, to je i najvrednija pouka ovog romana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije