Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poirot uz večernji

'Pogađali smo tko 
je ubojica u djelima 
moje bake Agathe Christie'

poirot
09.03.2014.
u 17:56

Od ponedjeljka uživajte u 10 priča o najslavnijem detektivu svih vremena.

Za deveti rođendan baka mu je poklonila “Mišolovku”, kazališnu predstavu koja se izvodi od 1952. godine pa sve do danas, držeći tako rekord najdužeg prikazivanja u Londonu. To što ga počesto predstavljaju tek kao njezina unuka nikada mu nije zasmetalo. Pa kako i bi kad imaš baku za koju znade cijeli svijet, kad ti je baka, kao Mathewu Prichardu, kraljica krimića – Agatha Christie.

Bila je pasionirani čitatelj

– Bila je normalna baka, puna ljubavi, puno više zainteresirana za moj život i moju budućnost nego za vlastiti život. I bila je najbolji slušatelj kojeg sam ikada upoznao, pasionirani čitatelj, veliki štovatelj kazališta i opere. Poticala je moju ljubav prema umjetnosti. Nikada za sebe nije govorila da je veliki književni talent. Većina mog društva, nakon što bi je sreli, nisu mogli vjerovati da je jedna tako ugodna, tiha, ljubazna baka zaista autorica romana u kojima se opisuju ubojstva, intrige i zavist – tako je nedavno u intervjuu ispričao Mathew Prichard koji se trenutačno nalazi na čelu tvrtke vrijedne nekoliko milijuna eura, a koja raspolaže autorskim pravima Agathe Christie čijih ćemo deset kratkih priča o slavnom inspektoru Herculesu Poirotu darovati od ponedjeljka uz Večernji list.

I dok će Agatha Christie ostati zapamćena kao najslavnija spisateljica detektivskih romana 20. stoljeća, upravo će Poirot biti zapamćen kao najslavniji detektiv svih vremena koji se pojavio u nekoj knjizi.– Vrlo često čitam bakina djela. I svaki sam put impresioniran kako su moderna i relevanta i za ovo naše vrijeme. Gdje god da se okrenemo, možemo oko nas vidjeti likove iz njezinih priča. Često se pitam kako bi ona reagirala na probleme današnjice. Uvjeren sam da bi prihvatila izazove rada na računalu, moderna sredstva komunikacije i predstavljanje svog rada kroz različite vizualne oblike – ispričao je Prichard.

Ljetni praznici u Devonu

Mathew Prichard rado se sjeća ljetnih praznika koje je provodio u engleskoj pokrajini Devon kod svoje “sasvim obične bake” – kako je rado pamti.

Tu su organizirali piknike, a za zajedničkih večeri Agatha Christi bi im čitala svoje još nedovršene ili tek dovršene priče i romane. Obitelj i poneki prijatelj okupili bi se nakon večere za stolom gdje bi ih Agatha počastila s poglavljem ili dva:

– Mislim da nas je u toj fazi koristila kao svoje zamorce, kako bi saznala reakcije javnosti. Samo je moja majka uvijek znala tko je ubojica, mi ostali tek bi ponekad pogodili. Pozorno smo slušali baku dok je čitala, a djed je obično u to vrijeme spavao. To je okupljanje bila lijepa obiteljska prigoda nakon koje smo za nekoliko mjeseci u knjižarama vidjeli priče koje nam je baka čitala – kazao je Mathew Prichard.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije