Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestižni njegoš

Počelo je s Lalićem i 'Lelejskom gorom' 1963.

17.11.2012., Zagreb - Zagrebacki velesajam, Interliber. Borisu Dezulovicu, novinaru i knjizevniku dodjeljena nagrada Kocicevo pero.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
28.09.2015.
u 08:23

Jergović je petnaesti po redu laureat. Prije dvije godine nagradu je dobio Tomaž Šalamun, a od tada se dodjeljuje bijenalno

Književnik iz Hrvatske Miljenko Jergović dobio je prestižnu Njegoševu nagradu za roman „Rod" koji je 2013. godine objavila Fraktura. Jergović je petnaesti dobitnik Njegoševe nagrade koju uručuje crnogorski predsjednik i koja u Crnoj Gori ima državni status. Osim što će Jergovićevo ime biti uklesano u mramornu ploču na Biljardi, dobit će i crnogorsko izdanje svog opsežnog romana, a znatan je i novčani dio nagrade koji je prije dvije godine iznosio čak 16.500 eura.

Do nove nagrade Jergović je došao u "pripetavanju" s Davidom Albaharijem i Dimitrom Baševskim koji su također ušli u uži krug. No žiri u kojem su bili Vlaho Bogišić (predsjednik), Filip David, Aleš Debeljak, Katica Ćulavkova, Sreten Perović, Zdenko Lešić i Svetlozar Igov velikom većinom glasova odlučio je da nagrada ide Jergoviću.

Njegoševa nagrada ima burnu povijest. Osnovana je sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća kada joj je namijenjena uloga jugoslavenskog Nobela. Prvi dobitnik bio je Mihailo Lalić nagrađen za roman „Lelejska gora". Drugi dobitnik bio je Miroslav Krleža nagrađen za monumentalne „Zastave", a treći Meša Selimović nagrađen za roman „Derviš i smrt". Slijedili su Branko Ćopić, Oskar Davičo, Blaže Konevski, Josip Vidmar, Desanka Maksimović (koja je u pripetavanju pobijedila Danila Kiša), Borislav Pekić, Dobrica Ćosić, Stevan Raičković i Matija Bečković.

Zbog sukoba u žiriju i oko njega, Njegoševa nagrada imala je dvanaestogodišnju političku stanku da bi prvi laureat nakon njene redefinicije bio Mirko Kovač nagrađen za „Ruže za Nives Koen". Prije dvije godine nagrađen je slovenski pjesnik Tomaž Šalamun i otad se nagrada dodjeljuje bijenalno.

Komentara 5

DU
Deleted user
10:06 28.09.2015.

jugopotrkalo

DU
Deleted user
10:06 28.09.2015.

jugopotrkalo

BA
barkod
19:16 28.09.2015.

Znači i dalje ovakove nagrade po republičkom ključu bivše Juge , mašala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije