Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izabrana djela Pavla Pavličića

Pisac kojeg ne stignu pročitati ni obožavatelji

22.05.2013., Zagreb - Pavao Pavlicic predstavio je knjigu Narodno veselje u Vip klubu. Photo: Anto Magzan/PIXSELL
27.10.2016.
u 12:17

Mozaik knjiga predstavila prvo kolo Izabranih djela Pavla Pavličića

“Mi ne stignemo ni pročitati koliko vi napišete”. Tako je sveučilišna profesorica Julijana Matanović u pogovoru romana “Koraljna vrata” Pavla Pavličića citirala, kako sama piše, nespretno sročen kompliment publike sklone ovom više nego plodnom hrvatskom književniku. Novo izdanje romana “Koraljna vrata” dio je prvog kola Izabranih Pavličićevih djela koja konačno objavljuje Mozaik knjiga, a predstavit će ih danas u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt.

I doista, kako pročitati sva djela ovog netipičnog hrvatskog akademika u čijem opusu postoje čak četrdeset tri romana (!?) plus još šest romana za djecu. Pavličić je od 1972. godine (i zbirke kratkih priča “Lađa od vode” do danas objavio i osam pripovjednih zbirki, osam knjiga memoarske proze (među njima je i “Dunav” koji je Pavličić objavio tri godine prije istoimenog naslova slavnog talijanskog pisca Claudia Magrisa), osam knjiga feljtona, četiri esejističke knjige te osamnaest znanstvenih knjiga budući da je Pavličić i ugledni teoretičar književnosti i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu... Ukupna bibliografija Pavla Pavličića do sada iznosi devedeset pet djela!

Neki su naslovi Pavla Pavličića imali više izdanja. Među najvećim Pavličićevim uspješnicama tako je roman “Večernji akt” koji je imao osam izdanja, ali i dječji roman “Trojica u Trnju” koji je tiskan sedam puta. Treba istaknuti da je “Večernjim aktom” Pavličić 1981. godine osvojio i prestižnu NIN-ovu nagradu za roman godine, a u svojim vitrinama čuva i više drugih nagrada. Zbirka pripovijesti “Dobri duh Zagreba” tiskana je čak jedanaest puta, a “Koraljna vrata” dosegnula su pet izdanja.

Pavao Pavličić je, uz Sanju Pilić i Miru Gavrana, posljednjih par godina među najposuđivanijim autorima u hrvatskim javnim knjižnicama. Dva puta osvojio je i prvu nagradu Večernjeg lista za kratku priču, a 1974 i drugu. Njegova prvonagrađena priča iz Večernjakova natječaja 2014. godine nazvana “Ugovor s Viragom” pridružena je novom izdanju “Večernjeg akta” koji je objavljen u prvom kolu Izabranih djela. Uz taj i roman “Koraljna vrata”, u prvom kolu Izabranih djela reprintirani su i slavni Pavličićev autobiografski “Dunav”, zbirka “Dobri duh Zagreba” (uz koju je tiskan i esej “Šest filmova s Tadićem), ali i roman “Kronika provincijskog kazališta” koji je nepravedno upao među slabije poznata Pavličićeva djela i tek treba prodrijeti do pažljivih čitatelja. Uz taj roman objavljen je i dramski Pavličićev tekst “Kazališni život” koji se 1981. godine našao i na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Istina, Pavličić se ne može pohvaliti prevelikim brojem prijevoda. Do sada je na strane jezike prevedeno njegovih osam naslova, najprevođeniji je baš “Večernji akt” koji je objavljen u Sloveniji, Češkoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. “Dunav”, prema dostupnim podacima, ima samo jedan prijevod, a šteta je da se prevoditelji i strani izdavači nisu zainteresirali i za meni najdraži Pavličićev roman “Nevidljivo pismo” iz 1993. godine koje i u Hrvatskoj ima samo jedno izdanje, ali je ipak zapaženo i nagrađeno prestižnom Krležinom nagradom.

Posebnu pažnju zaslužuje ciklus Pavličićevih kriminalističkih romana, iako Pavličić nikako nije samo pisac krimića. Njegov najpopularniji junak je Ivo Remetin, novinar crne kronike koji se javlja u čak 11 knjiga.

Nedavno je Pavličić, rođeni Vukovarac, proslavio 70. rođendan (i to uza znanstveni skup održan u Matici hrvatskoj), a izgledno je da na svoj impozantni opus ni izdaleka nije stavio točku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije