Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne propustite

Oluja svih oluja

Oluja svih oluja
VL
03.08.2015.
u 13:01

U ovoj zanimljivoj kronologiji, autor je istražio ključne događaje koji su obilježili raspad SFR Jugoslavije i nastanak samostalne Hrvatske, kao i tijek dolaska Oluje

U povijesti hrvatskoga naroda niti jedna bitka, niti jedna operacija ne može se usporediti s operacijom Oluja, koja je zasigurno oluja svih oluja, bitka svih bitaka. Provedbom te operacije Oružane snage Republike Hrvatske (Hrvatska vojska i Specijalne postrojbe MUP-a) oslobodile su najveći dio agresijom okupiranog teritorija Republike Hrvatske, a nakon genocida provedenog u Srebrenici spriječile su novi genocid u BiH na prostoru Bihaća.

Vojne mogućnosti koje je prikazala Hrvatska vojska bile su impresivne i upravo zbog toga Oluja je bila prijelomna operacija koja je dovela do kasnije mirne reintegracije istočne Slavonije, ali i operacija koja je presudno utjecala na dugo očekivanu promjenu odnosa snaga na području bivše Jugoslavije. Ona je omogućila završetak rata u Hrvatskoj te stvorila preduvjete za nastavak poraza velikosrpske politike u BiH, što je omogućilo potpisivanje Daytonskog sporazuma. Može se reći da je operacija Oluja bila odlučujuća bitka cijelog rata na prostoru bivše Jugoslavije i da je donijela mir jugoistoku Europe.

Da se autor Ante Gugo u ovoj knjizi pozabavio samo vojno-redarstvenom operacijom Olujom, pred njime bi bio opsežan i nimalo jednostavan posao. No on je izabrao još teži put: odlučio je obuhvatiti malo veći fragment suvremene povijesti hrvatskoga naroda te prikupiti i istražiti sve najvažnije događaje koji su obilježili raspad SFR Jugoslavije i nastanak hrvatske države. Sabrani na jednome mjestu i kronološki stavljeni u povijesni i politički kontekst, djeluju impresivno. Stoga neka vas naslov „Oluja koju nismo mogli izbjeći” ne zavede: ovom uzbudljivom i nadasve zanimljivom kronologijom autor je obuhvatio deset godina jednoga burnog vremena.

Potražite u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr za 69,90 kn.

Informirajte se o svim našim izdanjima putem Facebook stranice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije