Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu pronađeni dokazi trovanja

Nobelovac Pablo Neruda četvrti put pokopan u Čileu

Pablo Neruda
Foto: Hina
1/3
26.04.2016.
u 17:30

Godinama se sumnjalo da je Neruda, koji je umro 12 dana pošto je Augusto Pinochet 1973. državnim udarom svrguno Salvadora Allendea, možda bio otrovan.

Tijelo čileanskog pjesnika, nobelovca Pabla Nerude u utorak je pokopano u Čileu četvrti, a vjerojatno i posljednji put. Pogreb je održan u mjestu Isla Negra, tri godine otkako su ostaci jednog od najpoznatijih latinoameričkih pjesnika ekshumirani kako bi se utvrdio uzrok smrti.

Godinama se sumnjalo da je Neruda, koji je umro 12 dana pošto je Augusto Pinochet 1973. državnim udarom svrguno Salvadora Allendea, možda bio otrovan.

Neruda je bio komunist i Allendeov prijatelj. Poslije državnog udara namjeravao je otići u egzil u Meksiko. Kao službeni uzrok Nerudine smrti naveden je rak prostate, ali je njegov zdravstveni karton nestao pa mnogi sumnjaju da je bio žrtva Pinochetova režima. Teoriju da je Neruda otrovan nekoliko dana prije planiranog odlaska u Meksiko najviše zagovara njegov vozač i tajnik Manuel Araya. 

Istraživanja provedena na uzorcima tkiva u laboratorijima u Čileu, SAD-u i Španjolskoj za to nisu pronašla dokaze, ali još se čekaju rezultati nekih DNK analiza koji bi trebali biti gotovi u svibnju. 

Neruda je prvo pokopan u glavnom gradu Santiagu, ali mu je tijelo poslije bilo premješteno u drugi grob. Godine 1992. ponovno su njegovi ostaci bili premještenu u gorbnicu u Isli Negri, obalni grad 110 kilometara od Santiaga. Ondje je bio pokopan u vrtu svoje kuće, uz suprugu Matildu Urrutiju. 

Na istom su ga mjestu ponovo pokopali u utorak. I valjda će ga pustiti da napokon počiva u miru.

>> Kratke priče u kojima muškarci utopistički tragaju za ljubavi koja nema samo fizičku dimenziju

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:57 26.04.2016.

Ovog komunistickog sveca nosaju okolo kao i Lea.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije