Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ogorčeni književnici

Nobel Dylanu razljutio je pisce: 'To je omalovažavajuće'

bob dylan
Foto: Olivier Douliery/Press Association/PIXSELL
1/3
13.10.2016.
u 20:50

Južnoafrički pisac Max du Preez zaključio je: - Oprostite intelektualni snobovi, ja sam uz Boba.

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je Bobu Dylanu na Nobelovoj nagradi za književnost, nazivajući ga jednim od njegovih najdražih pjesnika, ali dio pisaca konsterniran je i smatra kako Nobelova nagrada nije trebala biti dodijeljena toj legendi američke glazbe, javljaju svjetske agencije.

Obamina poruka na Twitteru sadrži i link na Dylanove najveće hitove poput "Knockin' on Heaven's Door" i "Like A Rolling Stone".

- Čestitke jednom od mojih najdražih pjesnika, Bobu Dylanu, na zasluženoj Nobelovoj nagradi - kazao je Obama. Britanski pisac Salman Rushdie, autor svjetskog bestselera "Sotonski stihovi" čestitao je Dylanu, nazivajući da "briljantnim nasljednikom tradicije bardova".- Od Orfeja do Faiza, pjesma i poezija uvijek su bile čvrsto vezane. Dylan je briljantni nasljednik tradicije bardova - napisao je Rushdie na Twitteru, te pozdravio "izvrstan izbor" švedske akademije.

Američki književnik Stephen King je rekao da je oduševljen što je Dylan dobio Nobela i dodao kako je ovo velika i dobra stvar u vrijeme ljigavosti i tuge. 

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier  kazao je da je Švedska akademija donijela "hrabru odluku kojom lomi žanrovske granice...Ona odlikuje jednog od najvećih glazbenika 20. stoljeća koji je kao nitko drugi dopro do milijuna ljudi širom svijeta svojim tekstovima i dubokim istinama".

Američka glumica Mia Farrow kazala je da se radi o inspirativnom izboru Nobelovog odbora, te čestitala Dylanu i zahvalila za svaku pjesmu. - Čistunci i druga gunđala sigurno će govoriti o svetogrđu, labavosti duha Nobela, ali ja sam sretan - rekao je pisac Alain Mabanckou. Dio pisaca nije zadovoljan, a na društvenim mrežama cirkuliraju ironični komentari: "Ovako Akademija koja nije nikad dala nagradu Jorgeu Luisu Borgesu bira Dylana", stoji u jednom od komentara.

- Dylanovo ime često se spominjalo posljednjih godina, ali za to se uvijek mislilo da je šala - kaže Pierre Assouline, član akademije Goncourt i dodaje: - Njemu dodijeliti Nobelovu nagradu za književnost, to je tužno. To je omalovažavajuće.

Škotski pisac Irvine Welsh sličnog je stajališta, on ocjenjuje da je dodjela izbor "senilnih blebećućih hipija".

Nobelovu nagradu Dylan je dobio jer je "u okvirima velike tradicije američke glazbe stvorio nov pjesnički izričaj", objavila je glavna tajnica Akademije Sara Danius, a njezina je objava popraćena burnim odobravanjem i aplauzom nazočnih u svečanoj dvorani stockholmske burze.

- Pjesme koje piše odmah ulaze u uho- rekla je Danius za švedsku televiziju SVT, a članovi Švedske akademije, dodala je, u ovogodišnjem su odabiru pokazali "veliko suglasje".

Dylan je ikona. Njegov utjecaj na suvremenu glazbu je golem, istaknula je Švedska akademija u obrazloženju nagrade. Južnoafrički pisac Max du Preez zaključio je: - Oprostite intelektualni snobovi, ja sam uz Boba.

Ključne riječi

Komentara 14

PP
pp
21:27 13.10.2016.

Ma Nobel je pola šou, pola zaslužni ljudi. Ima svega tamo...

RI
Rizlman
21:21 13.10.2016.

Otkad je Arafat dobio nobelovu nagradu za mir a čovjek bio klasični terorist, ta nagrada nema nikakvu težinu kod nikog normalnog.

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
23:15 13.10.2016.

u biti je cast sto tesla nije dobio nobela...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije