Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi roman

Nesbø je novog junaka stvorio u Tarantinovoj maniri

05.02.2016.
u 22:55

Glavni junak je ubojica, priču je autor smjestio u Oslo sedamdesetih godina i kroz nju pokazuje i svoj otkvačeni smisao za humor

Mrtvačnica u maloj, prigradskoj crkvi. Ožalošćeni okupljeni oko odra i tri lijesa na podu. Iz njih iskaču ubojice naoružani automatskim pištoljima. Rafali lete zrakom. Krv šiklja, pogođena je i djevojčica...

Ovo nije scena koju je Quentin Tarantino snimio u svom novom filmu, već konačni obračun kakvim ga je u romanu “Krv na snijegu” napisao Jo Nesbø. I zato najbolji i najkraći opis, ali i preporuka, ovog romana glasi: Nesbø sreće Quentina Tarantina!

Doista, slavni i među hrvatskim ljubiteljima trilera omiljeni norveški pisac i novim je naslovom dokazao svoju superiornost pred sve brojnijim konkurentima. Odmaknuo se od svog najvažnijeg lika i serijala – Harryja Holea – i napisao potpuno drukčiji krimić, ali ne manje uzbudljiv. Roman “Krv na snijegu” Fokus objavljuje u petak 5. veljače u prijevodu Ive Ušćumlić, a riječ je o prvom dijelu novog Nesbøova serijala koji će imati dva dijela. Bit će naročito zanimljivo pročitati taj drugi dio, koji u prijevodu na hrvatski izlazi u svibnju, jer Nesbø je ovdje presudio glavnom junaku.

Taj junak u središtu priče je profesionalni ubojica, ali sasvim neobične vrste. On sam (roman je pisan u prvom licu) kroz cijelu se knjigu predstavlja kao neuk čovjek, kojemu ne idu brojke, usto i disleksičan, ali istodobno i prepun raznih informacija, pomalo filozof opće prakse, tip koji život i svoju profesiju promišlja na sasvim neobičan način. Nesbø je priču smjestio u predbožićno vrijeme. Grad je, naravno, Oslo, ali sedamdesetih godina 20. stoljeća, u vrijeme u kojem nema mobitela, interneta..., a kriminalci se bave prostitucijom, drogom...

Autor je ovdje mnogo razigraniji nego primjerice u serijalu o Harryju Holeu, te ovim romanom pokazuje ne samo svoju kreativnu širinu nego i – prvi put u krimiću – svoj pomalo otkvačen smisao za humor. Kao i uvijek, njegov je glavni lik karizmatičan i drukčiji. On je običan “čistač”, kriminalac koji nije mogao krasti jer ne zna s brojkama i nije mogao biti svodnik jer ne može tući žene, ali upravo zbog njega roman se ne ispušta iz ruku. Štoviše, za one koji su čitali romane koje Nesbø piše za djecu, poput “Prdopraha doktora Proktora”, upravo je lik Olav Johansen iz “Krvi na snijegu” najjači dokaz da je Harryja Holea i doktora Proktora smislio isti čovjek.

A Harry Hole je napokon dobio svoje ljudsko lice. U filmu “Snjegović” glumit će ga slavni Michael Fassbender. Premijera filma zakazana je za proljeće 2017., a upravo tada će u cijelom svijetu (i kod nas) izaći novi, 11. Nesbøov roman o junaku koji mu je donio svjetsku slavu i bogatstvo.

>>Glavni junak reda ubojstva kao na traci u tvornici Charlieja Chaplina, ali čitatelj “navija” za njega

Komentara 1

DU
Deleted user
23:26 05.02.2016.

Baš dobro da si nam rekla da je "presudio glavnom junaku". Sad ne moram ni čitati knjigu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije