Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera U DHK

Nekad se iseljavalo zbog Staljina, danas zbog 1/4 vlasništva

19.12.2014., Zagreb - Drustvo hrvatskih knjizevnika odrzalo je konferenciju za medije povodom informacija o koristenju poslovnog prostora Drustva hrvatskih knjizevnika i najave iseljenja iz istog. Ruzica Cindori, Bozidar Petrac, Ruzica Saponja. Photo: Mar
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
20.12.2014.
u 16:44

Društvo je zatečeno gradskom suglasnošću da se udruga iseli iz prostora na Trgu bana Jelačića

Hoće li zbog povrata imovine Društvo hrvatskih književnika ostati bez atraktivnih prostorija u palači Kolmar na trgu bana Jelačića? Na toj je adresi DHK još od 1948. godine, kada je iz tog prostora zbog Rezolucije Informbiroa iseljeno Društvo jugoslavensko-sovjetskog prijateljstva. Danas, šezdeset šest godina kasnije, Društvo koje ima 542 člana mogli bi iseliti zamršeni imovinskopravni odnosi.

Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, koji upravlja prostorom od 400 četvornih metara, potpisuje suglasnost da se DHK iseli iz tog prostora. Iseljenje traže vlasnici jedne četvrtine prostora. U DHK tvrde da je u srpnju ove godine pročelnica Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu grada Jasminka Lukač napisala da "imajući u vidu značenje Društva, kako za zagrebački tako i za hrvatski kulturni život, te uvažavajući činjenicu da Društvo desetljećima koristi predmetni prostor koji se nalazi u palači Kolmar, jednoj od najznačajnijih donjogradskih građevina, a koja je danas prepoznatljiva upravo kao mjesto djelovanja DHK, držimo da bi bilo oportuno s Društvom urediti međusobne odnose sklapanjem novog ugovora o zakupu".

Sudski epilog

No, do tog ugovora ne dolazi. Sandra Švaljek potpisuje suglasnost o iseljenju 4. prosinca, da bi 5. prosinca sud donio rješenje po kojem država postaje vlasnik pedeset posto prostora kojim se koristi DHK!?

– U DHK smo zatečeni odlukom gospođe Švaljek za koju smo saznali od medija. DHK je oduvijek bio prostor demokratskih tendencija, još od Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika do okupljanja iz 1989. koja su otvarala vrata demokraciji – ističe Božidar Petrač, predsjednik DHK. Upomoć mu je došla i glasnogovornica Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Željka Šaponja koja je izjavila da će se ured maksimalno angažirati oko ovog problema. – I u Državnom uredu ogorčeni smo postupkom Grada Zagreba – istaknula je Šaponja. Petrač kaže da DHK plaća sve komunalije te da je do kraja 2013. Gradu Zagrebu plaćao i najamninu. A onda su početkom ove godine iz Grada prestali slati uplatnice za najamninu.

– Privatni suvlasnici od nas potražuju goleme iznose. Mara Burazin traži 156.062 eura plus zatezne kamate, a Maceljski, Ettinger i Komorski traže 2,676.974 kune za period od 1. 8. 2006. do 1. 5. 2012. godine, a nakon toga mjesečni najam od 45.833 kune. Te iznose DHK nije u mogućnosti isplatiti. Stoga predlažemo državi da se suvlasnici obeštete u drugim prostorima u ovoj zgradi ili drugdje – kaže Petrač.

All stars popis

Pisci se još uvijek koriste prostorijama u kojima su se družili Gustav Krklec, Dobriša Cesarić, Dragutin Tadijanović, Ranko Marinković, Vladan Desnica, Vesna Parun, Mak Dizdar, Branko Gavella, Slobodan Novak, Ante Babaja, Božidarka Frajt, Milan Horvat, Ruža Pospiš, Vesna Butorac, Zdenka Heršak, Slavko Mihalić, Antun Augustinčić, Edo Murtić, Ivan Šibl... U knjizi "Cjediljka za perfekt" Branislav Glumac piše da je Klub DHK u drugoj polovici prošlog stoljeća bio kultno ozračilište kulturne i duhovne atmosfere u kojem su dobrodošli bili pisci, slikari, kipari, glumci, redatelji, glazbenici, političari, manekenke i sportaši. Hoće li stoga država i Grad Zagreb sačuvati ovaj prostor kulturološke memorije?

>> Privatni vlasnici sudskim putem traže 4 milijuna kuna od DHK

>> Društvo književnika mora izaći iz prostora na Jelačić-placu

Komentara 2

DB
doktor.buljko
22:31 20.12.2014.

Pozivaju se na slavne prethodnike, a danas je njihov najpoznatiji član - Ivo Sanader! Idite nešto korisno delati, stari muktaši.

KO
kojesta
17:20 20.12.2014.

totalna sramota, tipicna nekulturna banana. grad zagreb i drzava hr. moraju u ovakvom slucaju staviti drustvu adekvatan prostor na raspolaganje. s takvim kulturnim dobrom ne igra se casino. ili kazaliste lutaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije