Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Yuri Herrera "Balade o teškim vremenima"

Narkobos je Kralj, Amerika preko rijeke... Ovo je put u neki novi Meksiko

Naslovnica knjige
Foto: arhiva Fraktura
21.06.2016.
u 15:32

Tri kraća romana, objedinjeni u zbirku (sve zajedno nešto više od 250 stranica), zapravo su sjajan uvid u djelo autora čiji stil jasno slijedi tradiciju velikih latinoameričkih pripovjedača na čelu s velikim Marquezom

Svijet narkobosa sreće vitezove Camelota, tako bi se na najkraći mogući način mogao opisati roman “O poslovima kraljevstva”, meksičkog književnika Yurija Herrere. Time počinje zbirka “Balade o teškim vremenima” (Fraktura, urednik Roman Simić Bodrožić, prijevod Željka Somun, 149 kuna) u kojoj tog autora hrvatski čitatelji upoznaju kroz njegova tri nagrađivana (kraća) romana, a koji na najbolji mogući način predstavljaju svijet književnika kojem svjetska kritika govori kao o najzanimljivijem (i najboljem) suvremenom latinoameričkom piscu.

Uz već spomenuti roman “Balade...” donose još dva naslova: “Znaci koji prethode smaku svijeta” i “Razmjena tijela”.

Roman “O poslovima kraljevstva” doslovno je pisan kao neka viteška saga, gdje Umjetnik zadivljen dolazi na dvor Kralja, a Kralj je moćni kriminalac na čijem se dvoru kroji sudbina mnogih, priređuju zabave, plaćaju novinari i lokalni moćnici, slušaju naredbe Vještice, pjevaju pjesme u čast Kralja i njegove moći... “Znaci koji prethode smaku svijeta” svojevrsni su roman ceste, prepun meksičkih legendi, priča o tome kako se ilegalno prelazi meksičko-američka granica i traži neki bolji svijet, drugačiji život. 

“Razmjena tijela” je pak otkvačena, i seksi, meksička varijanta “Romea i Julije”. Čitani kao cjelina, ovi romani su moćna priča o suvremenom Meksiku danas, priča u kojoj ima i smijeha i suza, muškaraca koji su brzi na pištoljima, ali i onih koji pišu ljubavne pjesme. Tako objedinjena zbirka (sve zajedno nešto više od 250 stranica) zapravo je sjajan uvid u djelo autora čiji stil jasno slijedi tradiciju velikih latinoameričkih pripovjedača na čelu s velikim  Marquezom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije