Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren sajam u Leipzigu

Najveći sajam knjiga u znaku reformacije

Visitors at the audio book stand at the Leipzig Book Fair in Leipzig, Germany, 19 March 2016. Around 2,000 exhibitors, more than 250,000 visitors and more than 2,500 journalists are expected at the fair, which runs until 20 March. PHOTO: JAN WOITAS/dpa/DP
23.03.2017.
u 14:52

U Leipzigu je otvoren sajam knjiga

Svečanim koncertom u zgradi Gewandhausa i dodjelom nagrade za europsko razumijevanje francuskom književniku Mathiasu Enardu vrijedne čak 20.000 eura u Leipzigu je započeo najveći autorski literarni sajam u Europi. Leipziški sajam ugostit će oko tri tisuće autora, a u sajamskom prostoru će izlagati oko 2400 izlagača iz čak 42 zemlje. Među njima je i Hrvatska koja će imati simbolični štand na osamnaest četvornih metara, ali i dva važna autora, Slobodana Šnajdera koji u Leipzig dolazi s autobiografskim romanom “Doba mjedi”, koji bi mogao zagolicati pažnju njemačkih čitatelja, te Damira Karakaša koji je nedavno objavio također autobiografski roman “Sjećanja šume”.

Gošća sajma je i Adriana Altaras, njemačka glumica, redateljica i književnica čije su dvije autobiografske knjige objavljene i u Hrvatskoj. Ona nam je zanimljiva jer je rođena u Zagrebu pa je i snimila dokumentarac o svom neuspješnom pokušaju povrata obiteljske imovine koju su joj prvo oduzele ustaške vlasti, a onda to čvrsto zacementirale i one komunističke.

Uoči sajma u filmskom programu prikazan je i igrani film Ivone Juke “Ti mene nosiš”.

Njemački mediji veliku pažnju posvetili su i nedavno objavljenom prijevodu monumentalnog romana Miljenka Jergovića “Rod”, čije je 1144 stranice na njemački prevela je ugledna Briggite Dobert, kojoj je baš u Leipzigu pripala prošlogodišnja nagrada za najbolji prijevod.

Dvije su glavne teme sajma, Litva kao zemlja gost te pola tisućljeća reformacije. Tako su brojni izdavači i autori objavili nove knjige o Martinu Lutheru, a tu je, npr., i knjiga o njegovoj majci nazvana “Vražja majka”. Lani je sajam u Leipzigu, koji većinu programa organizira ne na zagušljivom sajamskom prostoru, nego u najrazličitijim gradskim prostorima, posjetilo čak 260.000 ljudi. Organizatori kažu da broj ovogodišnjih posjetitelja ne bi smio biti manji jer smatraju da je budućnost Europe u čitanju knjiga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije