Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pretisak Brozova pravopisa

'Najvažnija hrvatska pravopisna knjiga'

20.10.2014., Zagreb - U Nacionalnoj sveucilisnoj biblioteci predstavljen je pretisak prvog Hrvatskog pravopisa Ivana Broza iz 1892. godine. Uz urednika pretiska i ravnatelja instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje bili su nazocni i ravnateljica NSB-a
21.10.2014.
u 15:50

Ovo izdanje prodaje se za 64 kune jer je prvo izdanje Brozova pravopisa1892. godine stajalo 64 novčića

Točno na dan kada je prije 122 godine objavljena naredba kraljevske vlade o obaveznosti Hrvatskog pravopisa Ivana Broza u Zagrebu je predstavljen pretisak tog prvog hrvatskog službenog pravopisa. Riječ je o izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i Nacionalne i sveučilišne knjižnice koje se prodaje za 64 kune jer je prvo izdanje Brozova pravopisa stajalo 64 novčića.

Glavna ravnateljica NSK Dunja Seiter Šverko na predstavljanju je rekla da je upravo završena digitalizacija svih 35 hrvatskih gramatika te da cjelovita digitalizacija očekuje i sve hrvatske pravopise i rječnike. Ravnatelj Instituta Željko Jozić istaknuo je da su ispod kaputa Brozova pravopisa proistekli gotovo svih kasniji hrvatski pravopisi. Recenzent Ivo Pranjković Brozov pravopis nazvao je najvažnijom hrvatskom pravopisnom knjigom, podsjetivši i da se Broz priklonio fonološkom načelu. Recenzentica Marija Znika istaknula je da je to načelo Brozu naložio školski odbor. 

>> 'Želimo Hrvatski pravopis prihvatljiv i struci i javnosti'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije