Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potpora izdavanju časopisa

Ministarstvo kulture odbilo financirati Zarez, Hrvatskom slovu povećana dotacija za 150.000 kuna

Zarez
Foto: screenshot/Zarez.hr
26.04.2016.
u 09:34

U uredništvu Zareza ističu da su za odluku saznali jučer, ali obrazloženje jos nisu dobili te misle da tiskanog izdanja Zareza neće biti

Ministarstvo kulture odbilo je ove godine financirati dvotjednik za kulturu Zarez, objavljeno je na web stranicama Ministarstva. Lani je Zarezu država odobrila 550.000 kuna. U uredništvu Zareza ističu da su za odluku saznali jučer, ali obrazloženje još nisu dobili te misle da tiskanog izdanja Zareza neće biti.

Na odluku će se žaliti, a najavili su i konferenciju za tisak. Ističu da im je i grad Zagreb prepolovio sufinanciranje za ovu godinu. Prošlog tjedna uredništvo Zareza objavilo je da nastavlja svoj rad na webu, gdje redovito objavljuju tekstove. Do prve veće krize u izlaženju tiskanog Zareza došlo je prošle godine u ožujku kada se prvi put nakon šesnaest godina izlaženja Zarez nije našao na kioscima jer ga je tiskara odbila tiskati zbog nagomilanog duga, a tadašnji sastav Ministarstva kulture je kasnio s potpisivanjem ugovora.

Izdavač Zareza je Druga strana u kojoj je vlasnički udio od 6,67 posto imala i bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. Kako taj udio nije prijavila, bila je novčano kažnjena zbog sukoba interesa i to kaznom od 15.000 kuna. Također je pokrenut i sudski spor kojim država od Druge strane potražuje 1,2 milijuna kuna na osnovu potpora koje su dobili od Ministarstva kulture u vrijeme ministarskog mandata Andree Zlatar Violić.
Što se tiče ovogodišnjih potpora Ministarstva kulture časopisima, Hrvatskom slovu je povećana dotacija sa lanjskih 250.000 na ovogodišnjih 400.000 kuna.

>>  Što je ‘Guernica’ za Španjolsku, to je ‘Jama’ za Hrvatsku

 

Komentara 33

DU
Deleted user
11:53 26.04.2016.

U Hrvatskoj ima toliko onih kojima treba pomoći iz proračuna da je sasvim normalno i potrebno preispitati davanja za stotine udruga koje postoje. I koje već po inerciji dobivaju novac svake godine.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
11:37 26.04.2016.

Nikada nisam procitao "Zarez" pa ne mogu o tom ni suditi,ali vjerujem u gospodina ministra da radi odlicne stvari u korist Hrvatske i gradana koji u njoj rade i zive.Bravo za gospodina ministra.👍

OS
osica
11:53 26.04.2016.

Ne znam ništa o Zarezu, ali kad ga je ministar odbio finacirati, "nešto je u njemu suspektno, što se Hrvata i Hrvatske tiče. ". S druge pak strane "bankomat ministrica je suvlasnik, pa će valjda kako je znala odriješiti državnuu kasu za sebe, sada odriješiti i privatnu." Baš me briga " finaciramo toliko zareza i upitnika" pa pozdravljam odluku ministra. On je upućen u sve "točke zareze, kulise, komedije, igrokaze........."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije