Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji roman u regiji

‘Meša Selimović’ Slobodanu Šnajderu za roman ‘Doba mjedi’

Slobodan Šnajder
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
06.09.2016.
u 11:37

Slobodan Šnajder dobio nagradu "Meša Selimović"

Hrvatski književnik Slobodan Šnajder ovogodišnji je dobitnik regionalne nagrade “Meša Selimović” koja se tradicionalno dodjeljuje u Tuzli. Šnajder je “Selimovića” izborio impresivnim obiteljskim romanom “Doba mjedi” koji je prošle godine uoči Interlibera objavio zagrebački TIM press. Nagradu je Šnajder primio u subotu navečer na svečanosti u Narodnom pozorištu u Tuzli, na završetku književne manifestacije “Cum grano salis”. U žiriju koji je odlučivao o nagradi bili su Mile Stojić (predsjednik), Filip David, Milan Rakovac, Ivica Đikić i Emir Imamović Pirke.

Uz hrvatskog autora Roberta Perišića, u užem izboru za nagradu bili su i Svetislav Basara, Hadžem Hajdarević i Dragan Velikić. Do sada su nagradu "Meša Selimović" osvojili i Marinko Koščec, Ivica Đikić, Miljenko Jergović, Ludwig Bauer, Mirko Kovač, Ivan Lovrenović, Filip David, Bekim Sejranović, Irfan Horozović, Sanja Domazet, Faruk Šehić, Ognjen Spahić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević. 

Nagrada se sastoji od novčanog iznosa od sedam tisuća maraka i skulpture Mastionica i pero. 

Gostujući na Četvrtom festivalu svjetske književnosti u Zagrebu, laureat Šnajder je rekao da "Doba mjedi" ima izvrsnu recepciju u Hrvatskoj, te da se u javnim knjižnicama na roman jedno vrijeme čak moralo i čekati. _ Ovaj je roman izazvao napisa u medijima i dobio više kritika nego ijedna moja knjiga, uključujući tu i drame, iako u Hrvatskoj imam status gnjavatora i pisca koji je gori od Krleže. Za njemačko sam tržište prodao prava na roma u roku od sedam dana _ pohvalio se Šnajder koji još prima čestitke na uglednoj regionalnoj nagradi. 

Ključne riječi

Komentara 2

HE
Herbert
08:59 07.09.2016.

U doba "velike pomirdbe" kao jednostavnog rješenja za sve naše probleme, ljekovit je Šnajderov uvid u kompleksnost geneze naše situacije. Nakon čitanja "Doba mjedi", sve izjave naših stranačkih prvaka i političkih komentatora zvuče mi plošnije od odgovora missica na pitanje "Što mislite, kako postići mir u svijetu?"

B7
b7
07:22 08.09.2016.

Čestitke na nagradi, izuzetno djelo! Bitno je da ga ljudi čitaju-danas, kada se brblja sve i svašta, ovo je jasna priča o životu koji zapravo i sada živimo.Doba mjedi, to je naše vrijeme...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije