Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalizacija i 21. stoljeće

Matici hrvatskoj ostaje veličanstvena zgrada u središtu grada Zagreba

01.05.2015., Zagreb - Zgrada Matice hrvatske.  Photo: Marko Prpic/PIXSELL
VL
Autor
Derk
01.07.2016.
u 12:08

Pronađen dokument po kojem je zgrada Matice hrvatske u Zagrebu izuzeta od nacionalizacije

Došlo je do preokreta u dramatičnim zbivanjima oko zgrade Matice hrvatske u središtu Zagreba koja je od lani u zemljišnim knjigama upisana u društveno vlasništvo. Stroga provedba davnašnje nacionalizacije dovedena je u pitanje nakon što su Matičini odvjetnici u spisima zagrebačkog Općinskog suda našli dokument iz veljače 1960. godine po kojem je zgrada Matice s ugla Matičine ulice i Strossmayerova trga izuzeta od nacionalizacije.

Glavni tajnik Matice Zorislav Lukić kaže da su u Matici znali da takav dokument postoji, ali ga nisu mogli pronaći jer su im komunističke vlasti nakon zabrane Matičina rada temeljito raznijele arhivsku građu.

– U međuvremenu smo saznali da je drugostupanjski sud sredinom travnja naložio prvom stupnju da napravi sve kako bi se pronašao dokument koji smo, na sreću, pronašli. Mi smo dali dokaze da odluka iz 1959. o nacionalizaciji naše zgrade nije pravomoćna, što je drugostupanjski sud prihvatio te naložio novi postupak uz upisivanje vlasništva Matice nad našom zgradom – veli Lukić.

A zbog čega je uopće došlo do sudskog postupka po kojem su u 21. stoljeću hrvatski sudovi proveli nepravednu komunističku odluku o nacionalizaciji nespornog vlasništva Matice hrvatske?

– Negdje 2014. godine osmišljen je plan koji sam nazvao urotom između nekoliko čimbenika. Odluka iz 1959. godine o nacionalizaciji zgrade proslijeđena je zainteresiranim privatnim čimbenicima, a to su bivši nositelji stanarskih prava, a danas zaštićeni najmoprimci dva stana u našoj zgradi. To su stanovi svaki od po 160 četvornih metara. Kada su oni saznali da je 1959. donesena odluka o nacionalizaciji naše zgrade, pokrenuli su postupak u kojem je sud 2015. donio odluku o upisivanju društvenog vlasništva, čime su oni ostvarili pravo na podnošenje zahtjeva za otkup stanova. U predmetu jednog od stanova Općinski građanski sud već je donio presudu po kojoj taj stan najmoprimac može otkupiti. Tako je 160 četvornih metara bilo moguće otkupiti za 160.000 kuna!? U centru Zagreba. Apsurdno je da se na tu odluku nije žalio Fond za naknadu oduzete imovine koji bi trebao štititi državne interese – ističe Lukić.

Drugi stan, na sreću Matice, nije došao u tu fazu, a za prvi će se sada morati voditi dugogodišnji sudski postupak. No zbog upisivanja Matičine zgrade u društveno vlasništvo Matica trpi veliku, višemilijunsku novčanu štetu jer niti može iznajmljivati svoj prostor niti može tražiti državnu i gradsku potporu za neophodnu obnovu zgrade.

– Vladi Zorana Milanovića lani smo u ožujku uputili cijeli predmet i tražili da nam pomogne, ali oni su se potpuno oglušili i doveli u pitanje naših 2500 četvornih metara prostora, ali i 320 četvornih metara stambenog prostora. Tome nasuprot, novo Ministarstvo kulture pružilo nam je svu pravnu pomoć u granicama nadležnosti – veli Lukić koji tvrdi da ih proteklih mjeseci nitko nije pokušao iseliti, ali da je svakome jasno da su Matica sa i bez svoje zgrade kao nebo i zemlja.

Sada u Matici hrvatskoj koja je nedavno u Sinju održala i glavnu skupštinu čekaju da se provede odluka drugostupanjskog suda te da Matica ponovno bude upisana kao jedini vlasnik svoje zgrade u centru Zagreba te da nakon toga u potpunosti može raspolagati svojom imovinom koja je bila dovedena u pitanje.•

Ključne riječi

Komentara 3

GR
Gradiščanka
22:01 04.07.2016.

Vlastitim sredsvima izgrađena zgrada im je "ostala" ! Socijalistički duh je još žilav, i u novinarstvu i u pravu.

BR
Brankko
03:04 03.07.2016.

"Otkupiš" stan od 160 m2 za 160.000 K i prodaš za za više od 200.000 E: hrvatska "pretvorba". "Otkupi" nacionaliziranih stanova samo su jedno od bezakonja u Hrvatskoj. "Otkupljivač" kupuje od grada, a grad nije vlasnik! Po tzv. zakonu o o naknadi, za nacionalizirani stan mora se provesti postupak po kojemu će se stan ili vratiti vlasniku u vlasništvo (rijetko, i ovisno o raznim okolnostima) ili će se za nj platiti "naknada", višestruko manja od stvarne vrijednosti stana. Ako se u postupku zahtjev za povrat odbije, vlasnikom stana postat će RH (čl. 77). I tek nakon toga taj stan ima vlasnika, RH, i RH nakon toga može njime raspolagati kako hoće. Međutim, ni s jednim objektom povrata/naknade nije poštivan članak 77 Zakona o naknadi! I da bude jasnije: oduzeti stanovi samo su kap u moru oduzete imovine -- više od 90% vrijednosti oduzete imovine jesu zemlja i šume, oduzeti od hrvatskih građana. I naravno -- mnogi se čude što je to tako, ali tako jest. Pravna država? Matica hrvatska samo je jedna od velikoga mnoštva stranaka oštećenih u beskonačnim i u mnogome nezakonitim postupcima "povrata" i "naknade".

DU
dunhill
10:59 05.07.2016.

Prvo, ova Matica hrvatska dana nije pravni slijednik nekada velike Matice hrvatske pa stoga je ovaj članak demagogija i svaki pokušaj da država svom narodu oduzme ovu zgradu i preda joj jednoj samoprozvanoj udruzi koja je sama sebi nadjenula ime povijesne Matice hrvatske bilo bi kulturno i pravno nasilje i nacionalna izdaja. drugo, Hrvatski sabor treba proglasiti Zakon o Matici hrvatskoj, oformiti ju kao javnu ustanovu i tada pod kontrolom države ovu zgradu vlasnički konačno ustrojiti. Treče, meni se čini da taj Lukić samo traži izgovor za sebe i svoju kliku u svojoj udruzi Matici koji su godinama živjeli na grbači ovog naroda a nesposobni da se pobrinu i za pravno stanje "svoje" Palače pa sad obavezno traže krivca u nekim stanarima. Zar on misli da je narod toliko naivan da će povjerovati njegovoj demagogiji da neki stari stanari trule zgrade mogu skovati nacionalnu urotu protiv "moćne" i stare kulturne institucije? Ovaj članak je ništa drugo doli predizborni pamflet. Konačno, pa što ste Lukiću ti i tvoji demagozi akademici u Matici, vrh hrvatske pameti i prosvjete, radili zadnjih 25 godina hrvatske države kada niste znali pročitati niti vlastiti zemljišno-knjižni izvadak u kojem nije nikada pisalo da je vaša sadašnja udruga vlasnik ! Pa su Vam stoga sada krivi i HDZ, SDP, tzv. urotnici, stanari i ostali, možda zuti i zeleni vragovi?....Možda vam je i pok. akademik Pavletić kriv što zajedno sa Tuđmanom još prije 20 godina nije uspio uskladiti zemljišno-knjižne zakone koji bi odgovarali Matičinoj vrhuški?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije