Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Paul Finch "Žrtvovani"

Istraga o krvavim ubojstvima postavlja pitanje tko se može nositi s krajnjim užasom

Naslovnica knjige
Foto: Arhiva Znanje
16.11.2015.
u 12:42

Ttu je i odličan glavni junak – detektiv Mark Heckenburg, kojega smo, kao i njegovu ljubavnu prošlost sa ženom koja mu je postala zapovjednica, već upoznali u romanu “Grabežljivci”

Naoko su trileri književni žanr koji nas zadnjih nekoliko godina napada sa svih strana. No, upravo zbog tog obilja, napominju pravi ljubitelji žanra, sve je teže pronaći priču koja osvaja na prvih nekoliko stranica, roman koji je nemoguće ispustiti iz ruku. Hiperprodukcija doista ostavlja dojam da se svaka nova priča vrti u nekom već viđenom i pročitanom krugu, a svaki novi autor kao da poseže za već proslavljenom (i u milijunskoj tiraži prodanoj) shemi. Na sreću, pojave se i oni koji plivaju protiv struje.

Takav je Paul Finch, nagrađivani britanski scenarist i književnik. U kolu za studeni biblioteke Knjiga dostupna svima Znanje je objavilo njegov roman “Žrtvovani” (urednica Nataša Pejić, prijevod Mladen Juričić, 29,90 kuna), triler po svemu drukčiji jer kombinira priču žrtava i priču istražitelja.Policija se, naime, bori s nizom zastrašujućih, gotovo ritualnih, ubojstava koja po kalendaru prate velike blagdane, a dok pritisak medija i javnosti sve više raste sve do stupnja na kojem lomi i najiskusnije istražitelje i zapovjednike policije, Finch se bavi i žrtvama. On u taj policijski dio priče ubacuje poglavlja u kojima čitatelj prati otmicu samih žrtava. Znajući da slijedi užas, iako je nemoguće predvidjeti kako velik, upravo to podiže tenzije u ovom romanu, i čini ga – drukčijim od drugih.

Naravno, tu je i odličan glavni junak – detektiv Mark Heckenburg, kojega smo (kao i njegovu ljubavnu prošlost sa ženom koja mu je postala zapovjednica) već upoznali u romanu “Grabežljivci”. Finch pri tome ne moralizira niti traži isprike za svoje zločince. Štoviše, on čitatelju u lice baca svijet najgore poremećenosti i izopačenosti te ga upozorava da se nitko normalan s takvim stvarima ne može nositi. Čini to kroz lik PR-ice, mlade žene koja je tek preuzela taj posao u policiji i koja se prvi put suočava s tako krvavim zločinima (jednu žrtvu doslovno cijelu noć jede krokodil u zoološkom vrtu), postavljajući pitanje: tko su policajci koji se mogu (i moraju) nositi s takvim krajnjim užasom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije