Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.12.2014. u 12:00

Iako čitatelj teško može znati koje će sve likove autor žrtvovati do kraja romana, može mu biti jasno tko je naručio ubojstvo maloljetnica

Drago Hedl, ponajprije novinar, iza sebe ima respektabilnu bibliografiju.

Do krimića “Izborna šutnja” objavio je autobiografski roman “Donjodravska obala”, dvije zbirke kratkih priča, tri publicističke knjige i knjigu feljtona i političkih intervjua. Napisao je i tri dramska teksta i nekoliko filmskih scenarija, kako to navodi bilješka o piscu u “Izbornoj šutnji” koju je objavila Naklada Ljevak, a uredio Nenad Rizvanović.

S “Izbornom šutnjom” Hedl se uvrstio među književnike koji su odlučili literarno progovoriti o hrvatskoj stvarnosti baš putem kriminalističkog žanra. I time dokazao da je hrvatska tranzicijska stvarnost itekako inspirativna za ovaj megapopularni žanr koji je preplavio hrvatske knjižare i koji stalno stječe nove poklonike. Danas su najčitanije knjige u Hrvatskoj krimići, a osim domaćih provjerenih majstora tog žanra poput Pavličića i Tribusona, krimiće s puno volje pišu i njihovi mlađi kolege.

Hedl piše lako i pitko. I u svom kriminalističkom prvijencu nalazi se na poznatom, osječkom terenu, pa je roman svojevrsna osječko-baranjska razglednica. Kao u gotovo svakom krimiću, i ovdje postoji “dobri” inspektor Vladimir kojeg ne vole šefovi, a napušta ga i žena, ali i “dobri” novinar Stribor koji je nepotkupljiv i pravdoljubiv do boli. Zanimljiv je i zapravo netipičan lik branitelja Igora, još jednog pozitivca koji na dravskim obalama nalazi dvije maloljetne žrtve i tako pokreće cijelu radnju.

“Zli” su korumpirani i nesigurni policijski šefovi i političari te s njima povezani poduzetnici. Zlu ne trebalo, nakladnik je na koricama knjige napisao i opasku da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna, čime se također mogu privući dodatni čitatelji koji vole čitati romane s ključem, pa bili oni i krimići.

U “Izbornoj šutnji” Hedl je čitateljima ponudio cijeli spektar likova, pri čemu oni ženski nikako nisu u sjeni muških. Autor je dočarao svoj Osijek kao grad koji živi polaganim panonskim ritmom i u kojem nema puno prostora za tajne, pa ni za one najstrašnije. Pri tome je autor maksimalno izbjegavao surove opise ubojstava i brutalne scene, pa se ovaj krimić može preporučiti i onima s tanjim živcima. Kako se u krimiću opisuje sudbina dviju maloljetnicu koje su živjele u domu s podosta problematičnim osobljem, treba reći da je i na tom terenu Hedl bio obziran i uviđavan. Temi pedofilije pristupio je s puno opreza sustežući se od žešćih seksualnih aluzija i minucioznosti. Ako se sjetimo Hedlovih novinskih tekstova koji su se ticali ratnog i poslijeratnog nasilja i kriminalističkog miljea, valja reći da je u “Izbornoj šutnji” poprilično suzdržan, čak i pripitomljen. Svoje likove, napose one negativne, bez kojih i nema dobrog krimića, nije razgoropadio. Stoga im ponekad nedostaje one prave, zločinačke uvjerljivosti i krvničke motivacije.

Problem je i u tome što se ime glavnog zločinca čitatelju nameće od samih početaka romana. I premda čitatelj teško može znati koga će sve od likova autor krimića hladnokrvno žrtvovati do kraja romana, može mu biti jasno tko je naručitelj ubojstva dviju lijepih i seksualno izazovnih tinejdžerice. Unatoč toj bitnoj mani, “Izborna šutnja” ima svojih prednosti. Riječ je o štivu koje nije samo ogoljeni krimić na prvu loptu nego ima i literarnih pretenzija portretirati društvene odnose u jednom lijepom gradu koji još uvijek živi svoje ratove.

>>Hedl: U literaturi vam je sve dopušteno

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije