Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravo javne posudbe

Krenule prve isplate za posudbe iz knjižnica:Autorima 1.531.000 kn

09.12.2013., Zrinjevac, Zagreb - Knjizevnica Sanja Pilic i njezina kcer Vladimira Spindler. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
23.01.2015.
u 15:18

Isplatom će biti obuhvaćeno 2055 naših autora, a iznosi manji od stotinu kuna neće se isplaćivati, nego idu u Fond za razvoj djelatnosti u kojem će se tako naći 219.247 kuna

Prvih 50 isplata autorima zbog prava javne posudbe u javnim knjižnicama isplaćeno je 21. siječnja. Ukupno će naknadu dobiti 2055 autora, ilustratora i prevoditelja kojima će biti podijeljeno 1,750.000 kuna, rečeno je novinarima u Društvu hrvatskih književnika. Kako isplate niže od stotinu kuna neće biti isplaćivane, ti će se iznosi uplatiti u Fond za razvoj djelatnosti koji će raspolagati sa 219.247 kuna.

Piscima će biti isplaćeno 834.000 kuna, ilustratorima 190.633 kune, a prevoditeljima 539.787 kuna.

Iako u DHK nisu objavili rang listu autora sa točnim iznosima novca koji će dobiti, prema našim računima, najbolje će proći nasljednici Miroslava Krleže kojima će biti isplaćeno 19.386 kuna.

Krležu u stopu slijedi Pavao Pavličić koji će dobiti 19.085 kuna, ali i Sanja Pilić kojoj će biti isplaćeno 18.814 kuna. Naravno, tu se radi o brutto iznosima, od kojih treba odbiti poreze i prireze.

Podaci o posudbi knjiga dobiveni su od Nacionalne i sveučilišne knjižnice koja je objedinila podatke dvadeset hrvatskih županijskih knjižnica. Treba reći da pisci dobivaju 1,49 kuna po posudbi knjige. Za prevoditelje vrijedi druga tarifa, oni dobivaju četrdeset posto od tog jediničnog iznosa, dok tarifa za ilustratore varira od deset do pedeset posto.

Od autora dobro su prošli i Miro Gavran (dobiti će 16.257 kuna), nasljednici Mate Lovraka, pa Hrvoje Hitrec, nasljednici Ivana Kušana, Sanja Polak...

Najplaćenija prevoditeljica trebala bi biti Vesna Valenčić (koja ukupno ima najviše posudbi i to više od njih 25.000), na čiji bi račun trebalo sjesti više od 15.000 kuna. Na žalost, kod ilustratora ne možemo izračunati točni iznos jer ne znamo koliko im je autorski udio uračunat u obračunu DHK.

Prema rječima tajnice DHK Ružice Cindori, 32 države na svijetu plaćaju posudbu knjiga u knjižnicama. Među njima nisu članice EU Rumunjska i Bugarska, a niti Švicarska. Troškovi obračuna javne posudbe ove su godine iznosili 250.000 kuna. 

>> Tko je sve dobio potporu za pisanje (i prevođenje) književnih djela?

>> Hrvatskim piscima 1,36 kuna za svaku posuđenu knjigu

Komentara 1

DB
doktor.buljko
14:49 24.01.2015.

Zbog još jednog pogodovanja političkim podobnicima koji se nazivaju književnici, a u biti su honorarni novinarčići, neću više uzimati njihova djela koja su me nasmijavala kao filmovi Eda Wooda! Na žalost, dobrovoljno ostajem bez smijeha infantilnim djelima takozvanih hrvatskih književnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije