Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obljetnice Danas je točno 125 godina od smrti književnika Ante Kovačića

Kovačić je bio tragičan lik baš poput Ivice Kičmanovića

Ante Kovačić
10.12.2014.
u 12:25

Njegov roman "U registraturi" jedan je od temelja hrvatske lektire, a 1974. po njemu je snimljena uspješna TV serija

Na današnji dan obilježava se 125. godišnjica smrti našeg istaknutog književnika Ante Kovačića, čiji je roman "U registraturi" jedan od temelja hrvatske lektire, a 1974. po njemu je snimljena i uspješna TV serija u kojoj je Ivicu Kičmanovića igrao Rade Šerbedžija. Baš kao lik Kičmanovića, u kojeg je utkao mnogo autobiografskih elemenata, Kovačić je za života bio tragična kreatura.

Silno se mučio da kao mladić iz malenog sela Oplaznika na granici sa Slovenijom probije put do Zagreba, gdje je jedno vrijeme živio u sjemeništu, a potom radio kao odvjetnički pripravnik i pisar. Kasnije je otvorio vlastiti odvjetnički ured u Glini, gdje su mu klijenti bili toliko siromašni da im je od svog novca često plaćao biljege. U političkom životu bio je gorljivi pristaša Ante Starčevića, a prijezir prema ilirskoj i jugoslavenskoj ideji izrazio je u književnoj travestiji "Smrt babe Čengićkinje", zapravo karikaturi Mažuranićeva spjeva "Smrt Smail-age Čengića".

Pred kraj života Kovačić je teško psihički obolio, što se vjerojatno odrazilo i na mučni kraj njegova posljednjeg romana "U registraturi". Preminuo je sa samo 35 godina, od upale pluća koju je zaradio kada su ga nakon proživljenog sloma živaca kolima vozili iz Gline u Vrapče.

>> Tko je napisao ' U registraturi'?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije