Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužna vijest

Književnik Ivan Kušan preminuo u 80. godini

'za kulturu.12.03.04 pisci....vecernjakove knjige...ivan kusan snimio:davor visnjic'
Davor Višnjić/PIXSELL
20.11.2012.
u 15:10

Kušan je najpoznatiji po knjigama za djecu kao što su "Koko u Parizu" i "Koko i duhovi". Od 2002. godine bio je redoviti član HAZU-a.

Nakon duge bolesti danas je u 80. godini preminuo jedan od naših najvećih pisaca, akademik Ivan Kušan.

- Tata je imao nekoliko moždanih udara od kojih se nikad nije oporavio. Smjestili smo ga u dom kako bi imao bolju njegu, ali iz dana u dan bio je sve slabiji i na kraju se samo ugasio. Jako mi je teško - rekao nam je njegov sin Danijel, naglasivši da će i dalje raditi na ekranizacijama očevih dječjih romana, koje su počele iznimno uspješnim filmom “Zagonetni dječak”, a nastavljaju se u produkciji Kinorame.

- Jako smo sretni što smo ga imali priliku upoznati. Znamo koliko mu je bilo stalo da Danijel napravi taj prvi film i koliko je bio ponosan kad ga je vidio na velikom platnu. Već pripremamo film “Ljubav ili Smrt” kojeg piše i režira Danijel, a mlada Hana Jušić adaptira “Uzbunu na Zelenom vrhu” koju će režirati debitantica Čejen Černić - najavila nam je producentica Ankica Jurić Tilić, koja je čitav dan provela na telefonu s Kušanovim najmilijima.

Bavio se i erotikom

Iako je mnogima na spomen njegova imena prva asocijacija dječji lik Koko, treba naglasiti da Kušan nije samo klasik dječje literature, nego i jedan od najcjenjenijih hrvatskih prozaika, pa i dramskih pisaca.

Njegova “Svrha od slobode” praizvedena 1971. godine na Dubrovačkim ljetnim igrama amblematska je predstava (i tekst) Hrvatskog proljeća i nije čudno da je na Igrama odigrana samo tri puta. Kušanov “Čaruga” imao je više sreće. Teatar u gostima Relje Bašića igrao ga je 220 puta, Rajko Grlić snimio je i film, a Kušan je na tu temu objavio i roman. Mnoge je intrigirala i njegova knjiga “100 najvećih rupa”, u kojoj se municiozno pozabavio prešućivanju erotskoga na primjerima kapitalnih djela svjetske književnosti. Godine 1988. dobio je prvu Večernjakovu nagradu za kratku priču, a njegov političko-satirični roman “Toranj” iz 1970. godine našao je svoje mjesto u Večernjakovog biblioteci najboljih hrvatskih romana. Bavio se i uredničkim te prevodilačkim radom, tečno se služeći većim brojem jezika. Od 2002. godine bio je redovni član HAZU.

Razbijali sve kanone

- Otišao je jedan od naših najboljih prozaika. temeljna ličnost čuvene generacije “krugovaša” koji su razbijali sve kanone, pa je tako i on u svojim dramama, pričama i sjajnom romanu “Toranj” napravio velike pomake u našoj književnosti, prije svega svojim parodijskim i satiričnim diskursom i rableovskim humorom - prisjetio se selektor Večernjakove Kratke priče i član HAZU Tomislav Sabljak.

Potpuno shrvan viješću o Kušanovoj smrti bio je njegov student i bliski prijatelj Miro Gavran.

- Napustio nas je velik hrvatski književnik iza kojeg ostaju značajni prozni i dramski tekstovi za odrasle i djecu. Bio mi je istinski prijatelj i sjajan profesor na Akademiji dramske umjetnosti, na studiju dramaturgije. Od njega sam puno naučio i uvijek sam prema njemu osjećao veliku zahvalnost. Bio je predivan čovjek, sklon humoru i druženju. Bilo je veliko zadovoljstvo biti u njegovoj blizini. Jako će mi nedostajati - rekao nam je Gavran, jedva susprežući suze.

Uskoro monografija

Manje je poznato da je Kušan bio i akademski slikar iz klase Ive Režeka, te prvi hrvatski politički karikaturist, koji je objavljivao u Londonu, pod pseudonimom.

- Već kao student iznenadio je i profesore i kolege izuzetnom vještinom crtačkog umjeća, uz koje je razvijao i slikarski opus. Najavio je moderne pristupe u hrvatskoj ilustraciji, a bio je i jedan od prvih dramaturga u najslavnijim danima zagrebačke škole crtanog filma. Naša suradnja uvijek je bila prijateljska. Neizmjerno se veselio monografiji njegova likovnog opusa koju uređujem, a izaći će na proljeće - najavio nam je Ivan Vitez.

Ključne riječi

Komentara 6

DA
dahna
15:35 20.11.2012.

Slava mu....obiljezio je moju mladost a u mladost moje djece

DR
DrGonzo
18:16 20.11.2012.

Nas najbolji i najveci djecji pisac, generacije su odrastale uz Koka i ekipu... Jako ce nam nedostajati njegove price. Neka mu je laka hrvatska zemlja.

DU
Deleted user
17:15 20.11.2012.

Odrastao sam uz Koka i Melitu... počivaj u miru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije