Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večeras promocija

Knjiga Denisa Derka o posljednja dva desetljeća života Vesne Parun

'posljednja volja vp'
''
10.04.2012.
u 08:00

Predstavljanje knjige bit će svečanost u čast 90. godišnjice rođenja velike pjesnikinje

Prije točno 90 godina, na današnji dan, 10. travnja 1922., rodila se Vesna Parun. Velika će obljetnica na najbolji mogući način biti obilježena večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka, gdje u 19 sati počinje predstavljanje knjige "Posljednja volja Vesne Parun". Autor je publicist i Večernjakov novinar Denis Derk, koji u knjizi opisuje posljednjih dvadeset godina života velike pjesnikinje.

Derka je potaknula želja da čitateljima otkrije nepoznate a zanimljive detalje iz njezina života u razdoblju od 1991. do smrti 2010. godine: bilo je to vrijeme kad je stekla veliko povjerenje u njega kao mladog novinara jer joj je pomagao u mnogim praktičnim poslovima. U pogovoru knjige Strahimir Primorac piše kako je knjiga nastala od raznovrsne građe – objavljenih i neobjavljenih intervjua, opsežnog materijala snimljenog diktafonom, njezinih rukom pisanih zapažanja o starim hrvatskim piscima, ali i o sebi te suvremenicima, zatim dokumentima o odnosu prema različitim kulturnim i društvenim institucijama, o mučnim bolesničkim danima potkraj života.

Čak su i njezini tekstovi o putovanjima, predstavljanju knjiga, novim izdanjima te pretiscima starijih djela Derku pomogli da javnosti približi život Vesne Parun i gradivo učini dostupnim već sada, za razliku od arhiviranog materijala nastalog od bogate ostavštine – gotovo 50 arhivskih kutija – koju je od 1996. do 2000. otkupio Hrvatski državni arhiv, a njezina pokretna ostavština otpremljena je iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu u ožujku.

Tom građom moći će se koristiti tek znanstvenici prema restriktivnim zakonskim odredbama, no zahvaljujući Derkovu izoštrenu novinarskom nervu i vrsnu publicističkom stilu koji poštuje činjenice, ali ih nikad ne ostavlja suhoparnima, pred čitateljima će se naći mnogi detalji života i rada Vesne Parun.

Uz predstavljanje knjige održat će se i projekcija filma Branka Pejnovića "Kad bi se moglo otputovati", a u pjesničko-glazbenom programu sudjeluju Vesna Tominac-Matačić, Jadranka Gračanin, Lidija Bajuk, Andrea Baković, Kemal Monteno, Boris Mirković, Zvonko Varošanec, Ladislav Tulač i Đuro Pišpek.

 

Ključne riječi

Komentara 1

KO
Kora
11:32 10.04.2012.

Ovo je hvale vrijedna akicija Denisa Derka. Gotovo zadivljujuće od novinara da u senzacionalističko vrijeme da nešto o jednoj takvoj umjetničkoj osobi - što će kao interesantno uglavnom dočekati stručnjaci. I nadam se da će profesori s kroatistike obratiti odgovarajuću pažnju ovom događaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije