navigacija Knjige 105
novo djelo

Kako je u sjeni fetve živio Joseph Anton, odnosno Salman Rushdie

Sredinom rujna izaći će knjiga u kojoj će Rushdie opisati svoj život pod prijetnjom fetve koju je 14. veljače 1989. iranski ajatolah Homeini izdao pozivajući na Rushdiejevu smrt

Kako je u sjeni fetve živio Joseph Anton, odnosno Salman Rushdie

Foto: 'BALINT PORNECZI'

Kako je živio Joseph Anton, kako je bilo gotovo cijelo desetljeće skrivati se okružen naoružanim policajcima, kako je izgledala njegova ljutnja, a kako sreća u tom teškom razdoblju, kakva se povezanost rodila između njega i njegovih čuvara, kako je funkcionirao njegov obiteljski život i, na kraju, kako je ponovno stekao svoju slobodu, bit će ispričano u knjizi nazvanoj po glavnom liku iza čijeg se pseudonima krije jedan od najvećih književnika Salman Rushdie. Naime, sam Rushdie odabrao je ime Joseph Anton kada su ga, u želji da ga zaštite od smrti, njegovi čuvari pitali kako želi da ga oslovljavaju. Ime je kombinacija imena dvojice njegovih najdražih književnika, Josepha Conrada i Antona Čehova.

Sredinom rujna izaći će knjiga u kojoj će Rushdie opisati svoj život pod prijetnjom fetve koju je 14. veljače 1989. iranski ajatolah Homeini izdao pozivajući na Rushdiejevu smrt nakon izdavanja knjige "Sotonski stihovi" koju mnogi smatraju bogohulnom. Homeini je tada Rushdieja opisao kao osobu koja je "protiv islama, Proroka i Kurana".

Njegovi izdavači knjigu su opisali, javlja Guardian, iznimno otvorenom i iskrenom, uvjerljivom, provokativnom, dirljivom i od životne važnosti jer je ono što se dogodilo Rushdieju samo prvi čin u drami koja se još uvijek svakodnevno odvija negdje u svijetu.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 ocjena)
Ispravi pogreške

Ključne riječi

Komentari

Registracija