Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen Interliber

Kad se djeca hvale knjigama s Interlibera

VRH Školske knjige
Žarko Bašić/PIXSELL
17.11.2015.
u 12:45

Izdavači su uglavnom zadovoljni rezultatima Interlibera

        Čuti djevojčicu kako se hvali da je na Interliberu kupila četrnaest knjiga, nije bio rijedak prizor na netom završenom 38. Sajmu knjiga i učila. Puno je kupaca na Velesajam pohrlilo s kolicima s kojima se ide na tržnicu. I nisu svi oni bili knjižničari koji po sniženim cijenama pokušavaju napuniti gladna usta hrvatskih narodnih knjižnica kojima sustavno nedostaje novac za veću nabavu novih naslova.

Fenomen je i velik broj autobusa iz susjedne Bosne i Hercegovine koji masovno svake godine dovode đake na zagrebački sajam u potrazi za novim knjigama. Treba priznati da i iz godine u godinu pada cijena prosječne hrvatske knjige. Prije par godina razlika u cijeni između bosanskih i hrvatskih izdanja istih hitova bila je nekada i veća od pedeset posto. A ove je godine sarajevski Buybook prodavao Franzenovu „Čistoću“ za 100 kuna, a zagrebački VBZ kvalitetnije izdanje i seriozniji prijevod za samo desetak kuna više.

Bilo je i pravih izdavačkih pothvata, pa je moćna Školska knjiga objavila Veliki rječnik hrvatskoga standardnoga jezika na čak 1850 stranica s fondom od četiri milijuna riječi za čiji transport bi vam dobro došla i građevinska kolica. Među najprodavanijim knjigama na Interliberu bila je poučna knjiga bivšeg grčkog ministra financija Janisa Varufakisa „Što sam rekao kćeri o ekonomiji“, do sada najprodavanija knjiga izdavačke kuće Sandorf koja ju je tiskala u četiri tisuće primjeraka i gotovo sve rasprodala.  

Drago Glamuzina iz VBZ-a veli da su prodali između deset i petnaest posto knjiga više nego lani, a osim Franzena, odlično su prodavali i novog Zorana Ferića, Mirjanu Krizmanić i Bekima Sejranovića, a radi se o knjigama koje su tiskane u nakladama većim od zamjetnih šest tisuća primjeraka. Nije se tužio ni Seid Serdarević iz Frakture kojem je prodaja knjiga bila bolja nego lani, a i ovogodišnja produkcija nije pala ispod uobičajenih brojki od šezdesetak noviteta. Profil se isprsio s tridesetak novih izdanja, Mozaik knjiga je imala prostorno i najviše prostora na Interliberu, nije izostao ni Algoritam, odlična je bila osvježena ponuda Hena Coma, MeandarMedie, Naklade Ljevak, OceanMora, Disputa…

Puni pogodak bio je i edukativni i atraktivni Znanstveni kvart. I dok je ministar kulture Berislav Šipuš najavio nove mjere za jačanje izdavaštva (samo nije baš jasno koja će vlada te mjere provoditi), jasno je da se u šest dana na Velesajmu prodalo na desetke tisuća knjiga. Što znači da je knjiga u Hrvatskoj (i u okolici) još uvažavano dobro. A i da je izdavaštvo još uvijek kulturna industrija broj jedan u zemlji.•     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije