Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kreće masovno dopisivanje

Japanskom hit spisatelju Murakamiju možete pisati na hrvatskome

Haruki Murakami
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
19.01.2015.
u 12:59

Tko se želi dopisivati s najpopularnijim japanskim piscem Harukijem Murakamijem, sada ima priliku

        Tko se želi dopisivati s najpopularnijim japanskim piscem Harukijem Murakamijem, sada ima priliku. Do 31. siječnja inače podosta introvertnom Murakamiju mogu se poslati pitanja na internetsku adresu koja se u prijevodu zove Kutak gospodina Murakamija ili Murakami-san no Tokoro. Adresa je otvorena kod Murakamijeva japanskog izdavača Shinchosha Publishing. Pitanja mogu biti napisana na bilo kojem jeziku, ali ne smiju imati više od 1200 znakova.

Murakami je 12. siječnja proslavio šezdeset šesti rođendan, a novinarima je izjavio da možda neće biti u mogućnosti odgovoriti baš na sve upite jer “ima samo jedno tijelo”. Autor će, naravno, sam birati pitanja na koja želi odgovarati, a odgovarat će na japanskom i ponekad na engleskom jeziku. Svojevrsnu internetsku savjetodavnu kolumnu Murakami je prakticirao i prije, i od nje je nastala i knjiga. Očekuje se da će Murakami odgovarati i na osobna pitanja, a najavljeno je da će se odgovori objavljivati sljedeća dva mjeseca.

A za brojne hrvatske ljubitelje Murakamijeve proze zagrebačka naklada Vuković&Runjić već sljedećeg tjedna pušta u prodaju roman “Bezbojni Tsukuru Tazaka i njegove godine hodočašća”. Roman je na hrvatski prevela Maja Šoljan, a ima 320 stranica. Riječ je o jednom od najprodavanijih suvremenih japanskih romana koji je u prvih tjedan dana od objavljivanja prodan u više od milijun primjeraka, a u SAD-u je odmah zauzeo prvo mjesto na popisu najprodavanijih naslova New York Timesa. Naklada Vuković&Runjić do sada je objavila osam Murakamijevih djela, a među njima i “Norvešku šumu”, “Lov na divlju ovcu”, “Pleši, pleši, pleši”, “Moj slatki Sputnik”, “Nakon potresa”, “Kad padne smrt”...

Murakami voli jazz (ali i klasičnu glazbu koja je čest motiv u njegovim romanima) i trčanje na duge staze, ali izbjegava publicitet kad god je to moguće. Ipak, kao dobitnik brojnih literarnih nagrada, ali i osoba koja voli javno govoriti o nuklearnoj opasnosti i globalnom miru, osobno dolazi na literarne festivale po svijetu.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije