Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstvena atrakcija

Ivanina bajka postala je stvarnost

ivanina kuća bajki
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
1/20
15.12.2013.
u 16:36

Na ulazu će vas dočekati čarobno stablo u kojem možete poslušati pet priča

“Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre priveli su mojoj mašti toliko ‘hrane’ da sam daleko u noć prevrtala u mislima najčarobnije slike i fantastične mogućnosti. Moje je ime Ivana Brlić Mažuranić i kao moji dragi gosti osjećajte se dobrodošli u mojoj kući, i u hodnicima i sobama otkrijte što su to bajke...”, poziva poznata hrvatska spisateljica da obvezno dođete u Centar za posjetitelje “Ivanina kuća bajke” u Ogulinu, u dvorištu Frankopanskog kaštela.

Na ulazu će vas dočekati čarobno stablo u kojem možete čuti pet priča, na engleskom i hrvatskom jeziku.

Prođete li čudnovatim hodnikom, dolazite do najtoplijeg kutka, ognjišta i nezaobilaznih Domaćih. Tu je i mjesto posvećeno svim bajkopiscima svijeta, prostor u kojem će se ostvarivati mnoge kreativne ideje i još mnogo toga. No, najbolje da dođete i uvjerite se sami. Jedinstveni projekt u Hrvatskoj, vrijedan 1,3 milijuna eura, ostvaren je uz pomoć Europske unije na temelju darovnog ugovora, a nositelj je svih projektnih aktivnosti Turistička zajednica grada Ogulina.

Sve je počelo 2006. kada je radi razvoja Ogulina po mjeri zajednice, s naglaskom na kreiranju doživljaja, nastala Strategija razvoja kulturnog turizma Ogulin - zavičaj bajke autorice Dragane Lucije Ratković Aydemir. Veliki trud, kreativnost i predani rad mnogih, prije svega voditeljice projekta Ankice Puškarić, rezultirali su multimedijalnim centrom koji će sasvim sigurno na turističku kartu pozicionirati Ogulin kao nezaobilaznu destinaciju.

– Za jednog pisca nema većeg priznanja nego kada se slavi obljetnica njegovih djela. Ova je godina itekako značajna za nju jer je i njezin slavni lik šegrt Hlapić proslavio 100. rođendan. Punim imenom Joana Kornelija Emilija Henrijeta, prve dane djetinjstva proživjela je u Ogulinu i u mislima mu se često vraćala. Bila je fascinirana mistikom Kleka. Kuća je ostvarenje njezina sna. Zahvaljujući Ogulincima, njezina bajka postala je stvarnost – poručila je Matilda Ružić, praunuka Ivane Brlić-Mažuranić, na jučerašnjem svečanom otvaranju “Kuće bajke”. Istraživač i znanstvenik, autor recenzije Peter Davis napomenuo je da nije čudno da je Ivani inspiracija za bajke bio Ogulin, magično mjesto koje je i njega očaralo. – Imao sam privilegij da vrednujem i ocjenjujem mnoge projekte ovakve vrste, ali ovo je jedan od najboljih – rekao je Davis.

>>Ogulin i Ivana Brllić Mažuranić- domaćini bajkopiscima svijeta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije