Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MasterCard Brod knjižara

Internacionalni jezik kulture osvojio Vis – gosti iz Mađarske oduševili publiku

MasterCard
Foto: PR FOTO
1/3
29.07.2015.
u 15:12

Glavne zvijezde MasterCard® Broda knjižare – Broda kulture jučer su u Visu bili mađarski književnici Otto Tolani i Ronald Orscik

Nakon što je jučer oduševio publiku u Visu, MasterCard® Brod knjižara – Brod kulture stigao je u Bol na Braču, kako bi stanovnicima i posjetiteljima pružio ponudu od nekoliko tisuća naslova iz brodske knjižare te predstavama, književnim večerima, radionicama i glazbenim nastupom obogatio turističke, kulturne i društvene sadržaje ovog mjesta.

Otto Tolani i Ronald Orscik jučer su u Visu bili najveće zvijezde MasterCard Broda knjižare – Broda kulture, svojim pričama oduševili su posjetitelje, što dodatno dokazuje kako kultura priča internacionalan jezik razumljiv svima te kako ljudi itekako čeznu za dobrom knjigom ili predstavom. Zahvaljujući Mađarskoj, koja je zemlja partner ovogodišnje turneje, posjetitelji Broda imaju priliku družiti se s istaknutim mađarskim piscima.

– Ideja projekta MasterCard Brod knjižara – Brod kulture mi se jako sviđa, naročito ideja o tome da je kultura u pokretu, dakle nešto što se neprestano razvija, dopunjuje, da je kultura nešto što živi upravo od toga, od tog bogaćenja novim impulsima, novim doživljajima, inspiracijama. A to opet utječe i na one, koji prate tu kulturu, i sa svojim prisustvom, sa svojom pažnjom hrane cijeli spektakl kulturne evolucije. Često možemo čuti kako se umjetnici bune da imaju sve manje publike i često sam i ja sam primijetio, da nema prolaza između raznih umjetničkih disciplina: npr. oni koji se bave kazalištem, ništa ne znaju o suvremenoj literaturi i obrnuto. A na ovom brodu se može dogoditi metamorfoza, da se razne umjetničke discipline na trenutke spoje, da crpe međusobnu energiju. Recimo, mene inspirira i razgovor s kapetanom broda, ili posao mornara – izjavio je mađarski autor Ronald Orscik.

Otto Tolani, jedan od najcjenjenijih autora mađarskog pjesništva koji je dio svojih studentskih dana proveo u Zagrebu na studiju Filozofije, a većinu radnog vijeka u Novom Sada, oduševljen je posadom na brodu, ljudima i njihovim pričama koje su vrlo inspirativne za nove književne pothvate.

– Važan doživljaj, živjeti na brodu, danima razgovarati s kapetanom, rano ujutro gledati kuharicu kako ide u pekaru, s fantastičnom bijelom platnenom torbom, pitati, od kud ta bijela platnena torba za baget, pa kaže da ju je kapetanova punica iz Omiša napravila, pa kazati da takve čiste, bijele torbe za baget ni parižanke nemaju, pa stići u Lastovo, pa u Velu Luku, čitati tamo, na tom u nekom smislu svetom mjestu, i doživjeti da neki čovjek iz publike sve razumije, sve točno razumije što kažete, ispostavi se da je čovjek, arheolog, pa sjediti cijeli dan na gornjoj palubi, gledati pučinu, i sjetiti se jedne scene  sa svojeg salaša – povjerio je svoja razmišljanja s plovidbe Otto Tolani.

Na MasterCard Brodu knjižari – Brodu kulture, uz mađarske pisce, plovi i gosti iz Sjedinjenih Američkih Država Cody McClain Brown te hrvatski književnici Maja Hrgović, Dubravko Trojanac, Olja Savičević Ivančević, Lana Derkač i Davor Šalat.

Danas u Bolu, uz atraktivan program za sve generacije, posjetitelje očekuju brojne MasterCard pogodnosti poput MasterCard Happy Houra u sklopu kojeg se između 17.00 i 19.00 sati može ostvariti 10% popusta za kupnju knjiga MasterCard karticama. Osim toga, za svako plaćanje MasterCard karticom kupci dobivaju i prigodan poklon. Na promociji mađarskih i hrvatskih pisaca s početkom u 21.00 sat predstavit će se njihova dijela, stvaralaštvo kao i pogledi na književnost.

Uz književni program posjetitelji mogu uživati i u kazališnoj predstavi „Međuigre 0-24" poznatog glumca i redatelja Zijaha Sokolovića koja počinje u 21.30 sati.  Radionica puhanja stakla „Friends of glass“ počinje u 19.00 sati, Pop-Rock škola u 19.45, dok će navečer temperaturu zasigurno podignuti nastup Matee Dominiković, natjecateljice emisije The Voice i sastava „4 Town Blues Banda“. Za najmlađe će se održati kazališna predstava „Poruka u boci“ s početkom u 20.30 sati, dok u 19.00 sati počinje poučna mala škola meteorologije Zorana Vakule. Ispred broda će biti postavljena velika staklena boca u koju će posjetitelji moći ubaciti poruku svijetu napisanu na vlastitom jeziku. Nakon završetka turneje sve poruke će biti pregledane i objavljene u zbirci poruka u boci.

Kompanija MasterCard i ove je godine glavni pokrovitelj projekta MasterCard Brod knjižara – Brod kulture koji ima kulturno-turistički i društveni značaj, jer već devet godina zaredom donosi knjige i ponudu od nekoliko tisuća naslova stanovnicima najudaljenijih otoka i malih mjesta koji nemaju knjižare, kako bi imali priliku uživati u novim, ali i klasičnim već dobro poznatim književnim djelima.

Nakon Bola brod će posjetiti 30.7. Jezera, 31.7. Sv. Filip i Jakov, 1.8. Silba, 2.8. Mali Lošinj, 3.8. Rab, 4.8. Vir, 5.8. Tkon, 6.8. Zlarin i 7.8. Trogir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije