Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Knjiga Donalda Trumpa na hrvatskom

I sam je dijete useljenika, ali odlučan je dići zid na granici

09.01.2017.
u 13:11

Nakladnička kuća Mate objavila knjigu novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa "Great Again"

Ja sam dobar momak. Međutim, imam nezgodnu osobinu koju mnogi političari nemaju. Govorim istinu. Tako se u knjizi „Great Again“ autoportretirao novoizabrani predsjednik SAD-a Donald J. Trump. Knjiga s podnaslovom „Kako podići na noge našu onemoćalu Ameriku“ prevedena je i na hrvatski, a objavila ju je nakladnička kuća Mate iz Zagreba, u papirnatom i elektroničkom obliku. Riječ je o knjizi koju je Trump objavio 2015. godine u SAD-u, i to pod nazivom „Onemoćala Amerika“, a dopunjeno izdanje sada je dostupno i hrvatskim čitateljima koje zanimaju Trumpove živopisne i upućene opservacije o američkoj vanjskoj i unutarnjoj politici.

Zanimljivo je da je usporedo s Trumpovom knjigom, nakladnička kuća Mate objavila i knjigu dosadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame „Vanjskopolitička doktrina“, a još prije objavila je knjige američkih predsjednika Billa Clintona i Georgea W. Busha.

Unatoč antiintelektualnom imidžu, Donald Trump autor je petnaestak knjiga, od kojih je najveći komercijalni uspjeh postigla autobiografska knjiga „Umijeće sklapanja posla“ prodana u četiri milijuna primjeraka, postavši tako jednim od najuspješnijih poslovnih bestselera svih vremena. Trump je bio i televizijska zvijezda zahvaljujući reality programu „Pripravnik“ koji je dobio tri nominacije za Emmy, a od koje je gledaniji bio samo američki Super Bowl. U siječnju 2007. godine Trump je dobio i zvijezdu na hollywoodskoj stazi slavnih, a osim proizvodnje vina u Virginiji, osobito se intenzivno bavi i gradnjom najluksuznijih golfišta na svijetu.

U programatskoj knjizi „Great Again“ koju je posvetio roditeljima, braći i sestrama, supruzi, djeci, ali i ljudima koji su spremni Ameriku ponovno učiniti velikom, Trump ističe da doista misli podići visok zid na granici s Meksikom koji će Meksiko i platiti, i to na ovaj ili onaj način. „Nitko ne gradi zidove bolje od mene“, tvrdi Trump u želji da zaustavi priljev nezakonitih imigranata.

No, tvrdi da nikako nije protiv useljavanja jer je i sam dijete useljenika. Njegova majka Mary se iz Škotske iselila 1918. godine, dok su se očevi roditelji doselili iz Njemačke 1885.

No, Trumpa žulja činjenica da u SAD-u ima čak 11 milijuna nezakonitih useljenika, a iznimno mu smeta i pravilo po kojem svako dijete nezakonitih useljenika rođeno na teritoriju SAD-a dobiva američko državljanstvo. Trump tvrdi da se godišnje u SAD-u rađa 300.000 takve djece, što je posljedica tzv. rodiljskog turizma. Tu će praksu, obećava, okončati.

Trump tvrdi i da američke trupe potpuno besplatno brane Južnu Koreju, Japan, Njemačku, a da je riječ o zemljama koje konkuriraju američkom gospodarstvu. Plaćamo za povlasticu vođenja njihovih bitki, piše Trump i najavljuje promjene.

Čudi se i da se ne može izaći na kraj s najviše 50.000 ISIL-ovih vojnika.

Iako u knjizi ne spominje kulturu, naveliko se bavi obrazovnim i zdravstvenim sustavom. Misli da je američko visoko školstvo preskupo, pa kao pravi ljevičar u negativnom kontekstu ističe da su 2013. savezni studentski krediti donijeli dobit od 41,3 milijarde dolara!? Piše i da SAD već u 2017. može postati veći proizvođač nafte i od Saudijske Arabije i Rusije, a ne zanosi se solarnom energijom i vjetroelektranama, za koje tvrdi da loše utječu na prirodu. Novi američki predsjednik misli da prije nego što se sagrade mostovi prema Marsu, treba pripaziti da se ne sruše mostovi preko Mississippija. Pa tko onda može reći da u njemu nema vizionarskih i literarnih potencijala. •

Ključne riječi

Komentara 2

FO
fobos
17:26 09.01.2017.

Samo americki indijanci nisu djeca imigranata u Americi. Svi ostali jesu.

Avatar Ironman0105
Ironman0105
02:18 11.01.2017.

"golfišta", vjerovali ili ne. Uz put, apsolutno svi u Americi su djeca useljenika. Treba samo prepoznati razliku izmedju legalnih, koji imaju prijavljeno boraviste, placaju porez i cilj im je osobni prosperitet i s time prosperitet drzave i ilegalnih doseljenika kojii su susta suprotnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije