Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sukob Zbog dodjele nagrade za "Charlie Hebdo"

I Michael Ondaatje protivi se PEN-ovoj nagradi 'Charlieju'

charlie hebdo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
29.04.2015.
u 13:16

Salman Rushdie oštro kritizira pisce koji će bojkotirati svečanost i poziva na principe PEN-a

Vijest da će na gala večeri američkog PEN-a francuski časopis "Charlie Hebdo" dobiti nagradu za slobodu izražavanja naljutila je neke međunarodno poznate pisce. Među njima je i čuveni romanopisac Michael Ondaatje, autor "Engleskog pacijenta". Uz Ondaatjea, na gala večeri 5. svibnja neće se pojaviti ni Peter Carey, Francine Prose, Teju Cole, Rachel Kushner i Taiye Selasi.

Obrazlažući odluku, poznati pisci tvrde da je francuski časopis prekoračio granice slobode izražavanja jer je karikaturama vrijeđao dio francuskog stanovništva muslimanske vjeroispovijesti te da to vrijeđanje Amerikanci ne bi smjeli nagrađivati. Američki PEN ne odustaje od dodjele nagrade francuskom časopisu koju će primiti Jean Baptiste-Thoret koji je za dlaku izbjegao pokolj u Parizu jer je kasnio na posao.

Protiv odluke pisaca koji će bojkotirati dodjelu nagrade istupio je Salman Rushdie rekavši da, ako PEN ne može nagraditi ljude koji su ubijeni zbog crtanja karikatura, onda ne treba ni postojati.

>> Pobili gotovo cijelu redakciju i zaurlali uglas: Osvetili smo Proroka

Komentara 1

AT
Atanazije
14:34 29.04.2015.

Charlie Hebdo je na potpuno jednak, vulgaran način vrijeđo i kršćane i kršćansku vjeru, ali na to se danas ne treba ni osvrtati jer je samo po sebi razumljivo. No, lijepo je da ima ljudi koji su shvatili da Charlie Hebdo nije sloboda novinarstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije