Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova glavna ravnateljica NSK o planovima

Hrvatski identitet čuvat će knjižnica bez zidova i granica

Glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
21.09.2015.
u 11:49

Nova glavna ravnateljica NSK Tatijana Petrić za Večernji list govori o svojim planovima

        Zadranka Tatijana Petrić nakon tridesetogodišnjeg iskustva u knjižničarstvu od 1. rujna glavna je ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Budući da su ove godine raspisana čak dva natječaja za mjesto glavne ravnateljice, pitamo je kakvo je stanje u toj kući?

– I dalje je problem nedostatak sredstava koji najviše osjećamo kroz održavanje zgrade koja izgledom djeluje mladoliko, ali ima punu zrelost i zahtijeva popravke. To se može povezati sa situacijom kada je ova institucija imala velikih financijskih problema pa nije imala sredstava za plaćanje električne energije. Ne možemo smanjiti troškove hladnog pogona, jer nam je klimatizacija važna i za zaštitu građe. U ovih 17 dana bila sam u tri ministarstva. Ministarstvo znanosti rebalansom nam je odobrilo sredstva za kupnju građe. Odobrena su i sredstva za projekt Akademski centar, što je važno za NSK, Sveučilište i Grad Zagreb. Ta su sredstva malena, ali njima ćemo sanirati krovište prostora za Akademski centar pa nam neće propasti građevinska dozvola – veli Tatijana Petrić.

U dogovoru s ministarstvima i Fondom za energetsku učinkovitost kreće se u rješenje problema vezanog za plin halon.

– Ovo je ljeto halon iscurio van, to je plin koji ekološki više nije prihvatljiv, a zamjena postrojenja dosta košta. Nadamo se da će projekt po fazama krenuti u 2016. – veli Tatijana Petrić. A što je s digitalizacijom, nabavom građe, novim korisnicima?

– Procesi koje ste nabrojili ne mogu ići jedan bez drugog. Tradicionalne procese koji možda nisu završeni do kraja treba završiti, a intenzivno ćemo raditi na novim uslugama, dakle hrvatskoj budućoj digitalnoj knjižnici. Građani trebaju poznati svaki segment hrvatskog identiteta. Put za to je digitalizacija koja građu štiti, ali i omogućava pristup odakle god to korisnici žele. To je knjižnica bez zidova i knjižnica bez granica – kaže Tatijana Petrić. Kako građanima još bolje približiti bogatstvo koje NSK čuva u trezorima?

– Imamo primjere knjižnica koje su radile pretiske jer je pretisak dostupniji ili suvenire jer je suvenir svakodnevno dostupan oku. Možemo raditi i mape, grafike – veli Tatijana Petrić koja na temu čitanosti veli da prodor novih medija mijenja navike korisnika.

– Knjižničarstvo nudi nove usluge. Imamo veliku skupinu korisnika, većinom mlađu generaciju koja više ne želi čitati fizičku knjigu ili fizički primjerak časopisa. Moramo se zapitati je li zaista opala čitanost ili su se promijenili mediji na kojima čitamo. Možda je i u društvu koje je sve podložnije konzumerizmu kompletna kulturna scena spala na niže grane, pa onda i korištenje knjige. U narodnim knjižnicama imamo akciju Čitajmo im. Najmlađim uzrastima vraćamo običaj čitanja i ukazujemo da nas čitanje čini čovjekom – kaže Tatijana Petrić. A hoće li NSK unaprijediti obradu podataka za isplatu prava javne posudbe?

– Pred nama je zadaća da napravimo bolji sustav koji će preciznije izmjeriti podatke koji će biti točniji pa će se pravednije raspoređivati sredstva autorima. NSK nema autoritet ni zakonodavnu osnovu da sve županijske knjižnice natjera da joj dostave podatke. Sada ćemo potpisati novi sporazum s Društvom hrvatskih književnika, održati još jedan sastanak s ravnateljima županijskih knjižnica i zamoliti ih da nam što ažurnije i preciznije dostavljaju podatke. Zamolila bih književnike Republike Hrvatske da se za eventualne propuste ne ljute na nas, jer ćemo ih nastojati ispraviti. Imamo sustav koji nije savršen, ljude koji nisu savršeni i ne možemo imati ni savršen proizvod – veli Tatijana Petrić koju pitamo hoće li atraktivnu zgradu NSK iznajmljivati i za komercijalne prigode?

– Tu treba voditi računa o osnovnoj djelatnosti NSK. Sve što ima srodnosti s time mi ćemo podržati. O nečemu što je previše komercijalno i previše odudara od naše djelatnosti treba odlučiti stručno vijeće. Što se modne revije tiče, da hrvatski dizajner na odjeći napravi reprint novina ili da revija ima priču s knjigom, to bi za nas bio izazov.     

Ključne riječi
NSK

Komentara 1

GM
Gusta magla
12:56 21.09.2015.

Opet pocelo uhljebljivanje komunistickog kadra.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije