Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobitnici kiklopa

"Hotelu Zagorje" Ivane Simić Bodrožić prozni Kiklop

kiklop
Saša Miljević/PIXSELL
11.12.2010.
u 13:28

Kiklopa za životno djelo dobio je izdavač i publicist Slavko Goldstein.

Iznenađenja nije bilo. Proznog Kiklopa na sajmu knjiga u Puli osvojila je Ivana Simić Bodrožić romanom "Hotel Zagorje". Ivica Prtenjača dobio je Kiklopa za najbolju pjesničku zbirku knjigom "Okrutnost", dok je najbolja debitantica Maja Hrgović sa knjigom "Pobjeđuje onaj kojem je manje stalo". Kiklop za najboljeg urednika putuje u Koprivnicu Krunoslavu Jajetiću iz Šarenog dućana, dok je za najbolju knjigu eseja nagrađen Viktor Žmegač za "SMS eseje".

Publicistički Kiklop otišao je Ivi Žaniću i knjizi "kako bi trebali govoriti hrvatski magarco: o sociolingvistici animiranih filmova", a znanstvenu knjigu godine napisao je Igor Duda (Pronađeno blagostanje: svakodnevni život i potrošačka kultura u Hrvatskoj 1970-ih i 1980-ih). Najbolja slikovnica je "Kako živi Antuntun" Grigora Viteza i Tomislava Torjanca, a najbolja knjiga godine za djecu i mladež je "Hoću biti posebnaaaa!" Sanje Pilić. Kiklop za najboljeg stranog autora je "Djevojka koja se igrala vatrom" Stiega Larssona, a najoblji prijevod je Mirka Tomasovića za "Oslobođeni Jeruzalem" T. Tassa. Najbolje leksikografsko djelo je "Reci mi to kratko i jasno: hrvatski za normalne ljude" Nives Opačić.

Kiklopa za životno djelo dobio je izdavač i publicist Slavko Goldstein.

Komentara 6

Avatar atrpimir
atrpimir
17:32 11.12.2010.

tipično \"hrvatski\", neka netko baci kamen na židova :) kad je bila nives skoro smo povjerovali da podvijavanja i lizanja nema ali da je kurvarluk široko razvijena pojava u društvu uvjerio nas je upravo ovogodišnji kiklop :))

OO
onako_ovlaš
19:47 12.12.2010.

Koliko se sjećam roman je prvobitno bio poslan na VBZ-ov anonimni natječaj na kojemu je naravno odbijen,tj.nije ušao ni u uži krug. Faktički autoritet VBZ.-ovog žirija je Jergović:poslije je,sasvim neovisno, isti roman objavio Profil te je štivo dobro primljeno odo od čitatelja.Odmah je potom i sam Jergović u Jutarnjem obznanio kako se radi o epohalnom romanu.zanimljivo.?!

14
14words
22:17 12.12.2010.

„Među ovim primitivnim i nepouzdanim svijetom, među nedovršenim balkanskim nacijama, naročito hrvatskom, koja je po mnogo čemu Nijemcima najbliža, ali je istovremeno i najviše balkanska i najslabije sebe svjesna, jedino mržnja zna biti sigurna u sebe, povijesno fundirana i civilizacijski utemeljena. Samo u mržnji, Hrvati su dostojni Nijemaca.\" Dal je ovaj Jergovićev citat zaslužio nagradu,jel mu dosta nagrada stoko sitnog zuba??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije