Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministarstvo kulture

Država stimulirala dvadesetak pisaca sa po 15.000 kuna

Književnica Nada Mihelčić
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
18.10.2015.
u 14:11

Tko je dobio književne stilumacije za 2014. godinu u iznosu od po 15.000 kuna

        Dvadesetak hrvatskih pisaca koji su napisali ponajbolje knjige u 2014. godini od Ministarstva kulture dobit će po 15.000 kuna stimulacije. Mjera je to kojom država novčanom injekcijom pokušava podići standard pisaca i cijenu književnog rada.Ove je godine na natječaj stiglo 149 prijava, najviše za prozne knjige, njih čak 79, 29 prijava za poeziju i 41 prijava za knjige za djecu i mlade.

Stimulacije su ove godine za prozu izborili Mislava Bertoša za knjigu eseja “Od monarhijske reklame do queer lingvistike”, veteran Ivo Brešan za zbirku priča “Mrtvima ništa ne treba”, publicist Drago Hedl za kriminalistički roman “Izborna šutnja”, Rade Jarak za roman “Yu puzzle”, Zoran Malkoč za roman “Roki Raketa”, Đorđe Matić za knjigu eseja “Tajni život pjesama”, Josip Mlakić za roman “Svježe obojano”, Zoran Pilić za zbirku priča “Nema slonova u Meksiku”, pobjednik VBZ-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman Ivica Prtenjača za roman “Brdo”, Ivana Rogar za zbirku priča “Tamno ogledalo”, Karmela Špoljarić za roman “Major Tom”, Marina Vujčić za roman “A onda je Božo krenuo ispočetka” i akademik Viktor Žmegač za esejističku knjigu “Europa X 10”.

Među stimulirane književnike uvrstile su se dvije pjesnikinje i dva pjesnika, i to nagrađivana pjesnikinja Tamara Bakran sa zbirkom “Pastirica skakavaca”, Kristina Posilović sa zbirkom poezije “Kuga i njezine kćeri”, Hrvoje Jurić sa zbirkom “Uglavnom pridjevi” i Ivan Šamija sa zbirkom “Projekt Poljska”.Tu su i tri autora s knjigama za djecu i mlade, i to Mladen Kopjar s romanom “Suze za pingvine”, lektirna autorica Nada Mihelčić s romanom “Edbin” i Aleksandra Žiljak sa zbirkom priča za djecu i mlade “Tajna grimiznog mora”.

U Povjerenstvu koje je ove godine odlučivalo o najboljim knjigama bili su Alida Bremer, Jagna Pogačnik i Dubravka Zima.Objavljujući dobitnike stimulacija, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović je na otvorenju Dana hrvatske knjige u Novom Vinodolskom (tamošnja knjižnica slavi čak 170 godina postojanja) rekao da je Ministarstvo kulture od 2012. godine do danas u knjige, knjižni fond, knjižnice i investicije u knjižnicama uložilo više od 185 milijuna kuna.

Valja reći da Ministarstvo kulture raspisuje i natječaj za poticanje književnog stvaralaštva, te dodjeljuje potpore autorima za pisanje, prijevode na hrvatski jezik i za književnopovijesni rad. Trebale bi se dodjeljivati godišnje potpore u iznosu od 84.000 kuna (povjerenstvu najvišu potporu nije dodijelilo godinama), polugodišnje od 42.000 i tromjesečne od 21.000 kuna. Isplaćuju se u mjesečnim obrocima od sedam tisuća kuna.U prošloj godini potpore je dobilo čak šezdeset i osam autora, a dodijeljeno im je nešto više od 1,900.000 kuna. Iznos za poticanje književnog stvaralaštva je tako povećan za 200.000 kuna u odnosu na prošlu 2013. godinu, što je jedna od rijetkih lijepih vijesti koju su autori književnih djela čuli proteklih mjeseci.     

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
16:46 18.10.2015.

nema Raosa haha

GO
goran2hr
13:28 22.10.2015.

Da te knjige što valjaju prodale bi se u knjižarama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije